torsdag 5 juni 2008
Sparris med nötdressing
4 personer
ca 12-16 sparrisar
1 dl rostade hasselnötter/pinjenötter
1dl olivolja
3 msk citronjuice
salt
svartpeppar
riven permasanost
Koka sparrisen i ca 4 minuter i lättsaltat vatten.
Rosta nötterna i torr panna, grovhacka när de svalnat. Blanda olja, citron, salt, peppar och nötter. Häll dressingen över den nykokta sparrisen och toppa med riven permasanost. Ät och njut med ett glas vin.
tisdag 3 juni 2008
Linspaj
4 port
1st smördeg tomat/basilika
Fyllning:
2dl röda linser
3 ägg
2 dl mjölk/yoghurt
3 kvistar färsk timjan
3 kvistar rosmarin
1 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
200g kidneybönor
1 st gullök
200g fetaost
2 tomater
½ dl riven ost
Tryck ut smördegen i en pajform och grädda på 200g någon minut.
Koka upp 4 dl vatten och häll sedan i linserna och låt dem små koka 10 minuter, låt dem sedan svalna. Vispa ihop ägg och mjölk/yoghurt, finhacka örterna och tillsätt i blandningen, lägg i de svala linserna i blandningen.
Hacka den gula löken i ringar och lägg i pajformen, smula ner fetaosten över löken, strö över kidneybönorna, häll över linsblandningen och fördela jämt. Skiva tomaterna i tunna skivor och lägg som topping. Riv lite ost på toppen.
In i nedredelen av ugnen på 200 grader ca 40 minuter.
1st smördeg tomat/basilika
Fyllning:
2dl röda linser
3 ägg
2 dl mjölk/yoghurt
3 kvistar färsk timjan
3 kvistar rosmarin
1 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
200g kidneybönor
1 st gullök
200g fetaost
2 tomater
½ dl riven ost
Tryck ut smördegen i en pajform och grädda på 200g någon minut.
Koka upp 4 dl vatten och häll sedan i linserna och låt dem små koka 10 minuter, låt dem sedan svalna. Vispa ihop ägg och mjölk/yoghurt, finhacka örterna och tillsätt i blandningen, lägg i de svala linserna i blandningen.
Hacka den gula löken i ringar och lägg i pajformen, smula ner fetaosten över löken, strö över kidneybönorna, häll över linsblandningen och fördela jämt. Skiva tomaterna i tunna skivor och lägg som topping. Riv lite ost på toppen.
In i nedredelen av ugnen på 200 grader ca 40 minuter.
Festivalmat - Pizzabullar
ca 25 st
Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g margarin
1 tsk salt
1 msk socker
ca 7 dl vetemjöl
ca 7 dl grahamsmjöl
Fyllning:
10-12 frysta spenat knytten
1 vitlöksklyfta
färska frysta örter
1 liten burk majs
200g fetaost
½ dl solrosfrön
ca 2dl ost
Ketchup
salt
peppar
1 ägg
Smula ner jästen i en bunke, smält smöret och tillsätt sedan mjölken och värm tills det blir fingervarmt (37 grader) lös jästen med lite av blandningen och tillsätt sedan resten. Blanda i salt, socker och det mesta av mjölet med spara lite vetemjöl till utbakningen. Låt jäsa ca 30-40 minuter.
Under tiden som degen jäser är det dags att göra fyllningen, värm spenaten försiktigt i en kastrull, när den inte längre är fryst blanda ner slat, peppar, en krossad vitlök och ca 2 msk frysta örter, jag använde mig av basilika.
Kavla ut degen till antingen en stor rektangel eller två mindre, bre på ketchup och klicka sedan ut spenatfyllningen så jämt det går. Strö över majs och hackad fetaost. Toppa med solrosfrön och riven ost. Rulla sedan ihop till en lång "korv", dela i 2 cm tjocka skivor och lägg på ett bakplåtspapper och pensla med ägg, låt jäsa ca 10 min och stoppa sedan in bullarna i ugen på 225 grader ca 15 min eller tills de fått fin färg.
Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g margarin
1 tsk salt
1 msk socker
ca 7 dl vetemjöl
ca 7 dl grahamsmjöl
Fyllning:
10-12 frysta spenat knytten
1 vitlöksklyfta
färska frysta örter
1 liten burk majs
200g fetaost
½ dl solrosfrön
ca 2dl ost
Ketchup
salt
peppar
1 ägg
Smula ner jästen i en bunke, smält smöret och tillsätt sedan mjölken och värm tills det blir fingervarmt (37 grader) lös jästen med lite av blandningen och tillsätt sedan resten. Blanda i salt, socker och det mesta av mjölet med spara lite vetemjöl till utbakningen. Låt jäsa ca 30-40 minuter.
Under tiden som degen jäser är det dags att göra fyllningen, värm spenaten försiktigt i en kastrull, när den inte längre är fryst blanda ner slat, peppar, en krossad vitlök och ca 2 msk frysta örter, jag använde mig av basilika.
Kavla ut degen till antingen en stor rektangel eller två mindre, bre på ketchup och klicka sedan ut spenatfyllningen så jämt det går. Strö över majs och hackad fetaost. Toppa med solrosfrön och riven ost. Rulla sedan ihop till en lång "korv", dela i 2 cm tjocka skivor och lägg på ett bakplåtspapper och pensla med ägg, låt jäsa ca 10 min och stoppa sedan in bullarna i ugen på 225 grader ca 15 min eller tills de fått fin färg.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)