tisdag 15 juli 2008

Enkel sommartårta

ca 6 personer

Botten:
3/4 dl smält margarin
2 dl havregryn
3/4 dl socker
1 tsk bakpulver

Garnering:
2 dl vanlijvisp
ca 1 dl färska hallon

Sätt ugen på 200 grader.
Blanda samman ingredienserna till botten och tryck ut i en rund form ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugen i 12-15 minuter.
Låt svalna.
Vispa vaniljvisp och bred över tårtan, garnera med hallon.


söndag 6 juli 2008

Choklad och jordgubbar


Jordgubbar
Mörk choklad
Chrunchy müsli

Dela jordgubbarna på hälften och lägg i aluminiumformar.
Hacka chokladen i mindre bitar, blanda med müsli och lägg över jordgubbarna. Stoppa in i ugnen på 200 grader. Det är färdigt när chokladen smält och jordgubbarna börjat "bubbla". Ät direkt ut formarna.

Frisk melondrink

10 glas

1 st citron
1,5 dl strösocker
1,5 l vattenmelon
5 st limfrukter
2 dl tequila

Skär vattenmelonen i tärningar och lägg i frysen några timmar.
Riv citronskal och blanda med socker och lägg detta på en tallrik. Blöt kanterna på glasen med lite citronjuice och doppa i citronsockret ( 1 dl socker och rivetskal från 1 citron)
Mixa vattenmelonen med tequila, socker och limejucie. Häll upp i glasen.

Enkelt lånpannebröd

50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, värm mjölken fingervarm, 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig, tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt 40 minuter.

Klä en långpanna ca 30x40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan, låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Skär ett rutmönster över brödet, för att lättare sen kunna dela det i lagom stora bitar. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 minuter låt brödet svalna på galler, skär sedan i rutor!