lördag 9 augusti 2008

Paella med Quinoa

4 port

4 dl quinoa
1 gul lök
1 vitlöksklyftor
olivolja
1 påsar saffran ( ½ g)
7 dl hönsbuljong
1 dl vitt vin
1 röd paprika
2 st starka korvar, typ chorizo
ca 200 g skalade räkor
2 st kycklingfiléer
1 st lime
7-10 cocktailtomater
Persilja

Skölj quinoan i ljummet vatten och låt den rinna av i en sil.
Hacka löken grovt och vitlöken fint. Fräs löken i olivolja i en stekpanna tills den blivit mjuk, häll sedan över saffran och quinoan samt buljongen och vinet. Sänk plattan och låt puttra under lock 15 minuter.


Häll av överflödigt spad (spara detta, kan användas som buljong i andra maträtter) rör i quinoan med en gaffel för att det skall bli luftigt. Låt vila.


Hacka paprika grovt och stek i en anann panna med korven skuren i mindre bitar, tills det fått färg, lägg över i quinoa-pannan och låt vila.
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och salta och peppra. Stek till dem men ½ dl vin (kan uteslutas), när de nästan är färdiga tillsätt tomaterna delade på hälften och stek ca 2 min. Häll sedan över quinoablandningen och stek ytterligare någon minut. Blanda ner räkorna och pressa limeen över, toppa med nyklippt persilja.








Plommonpaj

När det blir för mycket plommon i trädgården så kan man göra denna underbara paj.



Pajdeg:
100 g smör eller maragarin
3 dl mjöl
ca. ½ dl kallt vatten

Fyllningen:
500 g plommon
2 dl socker alt. farinsocker eller råsocker
125 g hackade valnötter
1 tsk kanel
rivet skal av en citron
50 g smält smör







Blanda mjöl och margarin i en matberedare tillsätt vattnet så att det blir en jämn deg. Kavla ut pajdegen och klä en 20-23 cm vid pajform. Låt den vila i kylskåpet eller på annan sval plats i 30 minuter.
Värm ugnen till 175 grader.
Blanda de urkärnade och grovt hackade plommonen, sockret, de hackade valnötskärnorna, kanelen och det rivna skalet från citronen. Häll över det smälta smöret.
Grädda i 45 minuter. Servera helst varm med turkisk yoghurt som smaksätts med vaniljsocker.

Ät och njut.


fredag 8 augusti 2008

Pajdeg

1 sats

3 dl vetemjöl
150g margarin eller smör
2-3 msk vatten

Blanda mjöl och matfett till en gryning massa, tillsätt vattnet och arbeta till en deg. Låt stå kallt ca 30 min. Kavla ut och tryck till i önskad form. Förgrädda på 200 grader ca 10-15 minuter.

Fyllda biffar


Gör färsen enligt grunreceptet i din kokbok eller på ditt egna vis, krydda endast med peppar och salt.

Färska örter
1 st Vitlök
ca 100 g mjukost utan smaksättning
Salt
Peppar
Cheddarost (eller annan lite starkare ost)

Hacka örterna (jag använde mig av rosemarin, timjan, persilija och basilka) eller kör den i en mixer. Tillsätt osten och en vitlöksklyfta, blanda tills allt är en smet.
Skär ca 6 skivor ost och skär ner i mindre rektanglar, blanda ner i röran. Smaka av med salt och peppar.

Platta ut biffarna, gör ett litet hål i och klicka i fyllningen täck hålet sedan med färs. Jag grillade mina biffar (pensla då dem med lite olja innan de grillas så fastnar de inte lika lätt) det går även bra att steka i ett stekjärn.

Lyxig räkmacka


Fransbröd
Smör & Rapsolja citron, Arla
Olivolja limone, Bengt Frithiofsson
Räkor
Brieost
Rödlök
Ruccolasallad

Blanda en del olja och 2 delar smör.
Pensla brödet/en med olja och smör, rosta dem lätt i ugnen 200g tills de fått lite färg och blivit krispiga.
Skär brieost och lägg på det varma brödet.
Skiva rödlök i halvmånar och lägg över osten, lägg även på salladen och toppa med så många räkor som får plats.
Servera med ett kallt glas vitt vin, exempelvis Viña Maipo Chardonnay (nr 6671)