måndag 29 juni 2009

Brödmix


Jag fuskade lite idag menjag tycker att det är okej. Köpte en brödmix för att göra det enkelt för mig och resultatet blev jätte bra, har använt ciabatta mixen innan men den verkar som den inte finns längre.Därför grabbade jag tag i ett grekiskt lantbröd istället.




Palsternackssoppa

Bjöd hem tjejerna på lite soppa som en liten inflyttnings middag precis när jag packat upp de första lådorna, serverade med nybakat bröd.

4 personer

500g palsternacka
400g potatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
13 dl vatten
1 buljongtärning
1 burk kikärter
2 dl mjölk
½ chilifrukt

Skala och skär palsternackorna, potatisen samt löken. Fräs i olja tillsammans med timjan i en stor kastrull ca 5 minuter. Häll på vattnet, buljongtärningen och sköljda kikärter och låt småkoka ca 15-20 minuter, eller tills grönsakerna blivit mjuka. Mixa slät med stavmixer. Häll i mjölken och låt koka upp, smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med lite chili och servera med ett gott bröd. En ny favorit!




söndag 28 juni 2009

Dhal med kikärter

4 port

1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk riven ingefära
1 tsk koriander
½ tsk malen kummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
1 grönskasbuljongtärning
2 dl vatten
salt
lime
1 burk kikärter

Skala och tärna lök och morötter, finhacka vitlöken. Stek det hackade med olja några minuter. Rör ner ingefära, kummin, kanel och koriander och rör om ordentligt. Tillsätt linser, krossade tomater, kokosmjölk, buljong och vatten. Låt puttra under lock på svag värme i ca 30 minuter. Smaka av med salt och limejucie, skölj kikärter och blanda ner i dhalen. Servera med naanbröd eller bulgur. Går även bra att äta som den är.


Fläderblomssaft


Att ha hemgjord fläderblomssaft i frysen anser jag vara lyxigt, enkelt att ta fram för att släcka törsten varma sommardagar eller perfekt att blanda med lite vodka för en drink på balkongen.
Det som tar mest kraft i saftprocessen är att plocka blommorna, det finns med andra ord ingen anledning att inte göra sin egen fläderblomssaft.

50 st fläderblomsklasar
3 st citroner
2 l vatten
2 kg socker
30 g citronsyra

Lägg blommorna i en rymlig spann, för att få mer arom i saften kan man öka antalet blommor något. Skiva citronerna och lägg dem med vatten i en kastrull, tillsätt socker och koka upp tills allt socker löst sig, lös citronsyran i lagen och häll den sedan över blommorna. Låt stå svalt och övertäckt i fem dagar innan det är dags att sila saften. Häll sedan saften i plastburkar och stoppa in i frysen. Eftersom saften fryses behövs inget konserveringsmedel, den håller sig bra ändå. Sen är det bara att njuta hela sommaren.

fredag 26 juni 2009

Tips på lunch i Malmö


Nu är jag tillbaka och jag hoppas att bloggen skall uppdateras som vanligt igen med en massa goda sommarrecept. Håll ut! Jag börjar med ett litet tips som jag precis upptäckt och kommer använde mig mycket av.


Ta och surfa in på bloggen som håller koll på lunchutbudet i Malmö.