onsdag 25 november 2009

Pain riche

Från Leilas bok " a pice of cake" det tog lite tid men blev så himla gott!

Deg 1
5 g (1/10 pkt) färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

Deg 2:
15 g färsk jäst 1/4 paket
3 dl kallt vatten
1 sats deg 1 (se recept ovan)
1 msk salt
1 msk strösocker
8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
flingsalt

1. Deg 1, smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten. Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om. Tillsätt deg 1, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme. Sätt ugnen på 240 grader. Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.

Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.


tisdag 24 november 2009

Segarutor

Använd vilka bär som du har tillgång till, jan använde mig av björnbr och blåbär.

20-25 st

200g margarin
6 dl socker
4 st ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Bär efter smak

Sätt ugnen på 175 grader, lägg bakplåtspapper på i en långpanna.
Smällt smör i en kastrull ca 2 l, låt svalna något. Blanda raskt i socker ägg, mjöl och vaniljsocker. Bred ut smeten i pannan och strö över bär, grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Dra bort bakplåtspappret, lägg kakan på köksbänken låt svalna med långpannan placerad upp och ner över. Skär i rutor i önskad storlek, går bra att frysa.


Små kladdkaksbitar

Mitt favorit kladdkakarecept använder jag för att göra dessa små otroligt goda bitar. Häll smeten i fyrkantig form och låt den stå kallt över natten. Skär sedan kakan i små fyrkanter. Ät direkt eller frys bitarna, sen är det bara att ta fram så många som du vill äta ca 10-15 minuter innan de skall ätas, pudra över lite florsocker. De är förföriskt goda. (kakfatet är ett fynd från myrorna)

Rättvis fika

Har helt glömt att återberätta hur den rättvisa fikan gick. Med fairtrade kaffe och te samt små kladdkaksbitar gjorda på fairtrade kakao, segarutor med egenplockade bär, Elins goda bondkakor, fairtrade choklad och jordgubbskarameller blev det en mycket trevlig fika. Det diskuterades vad man bör äta samt att vi genomförde fairtradequize med utmärkt resultat. Och med facit i hand vann Sverige den nordiska kampen om flest antal deltagare i fairtrade fikan. Wow!


Fiskgratäng med fluffigt osttäcke

Var lite för kaxig i somras på jobbet när jag tog på mig att göra fiskgratäng . Jag sa de som om jag tyckte det var väldigt enkelt att slänga ihop. Det tycker jag ibland men bara om det är jag som skall äta. Vid det här tillfället skulle 4 andra också äta så jag vågade inte chansa. Greppade tag i rutiga kokboken och valde detta recept och tur var det för det har blivit en personlig favorit. Ja, det blev godkänt även av dem som skulle äta.

4 port

500-600g vit fiskfilé (jag använde gös)
1½ tsk salt
vitpeppar
½-1 skivad gul lök alt 5-10 cm purjolök
Klippt persilja 2-3 kvistar
3 msk vatten
(ev lite fiskfond)

Lägg fiskfilén i en ungsfastform, strö löken och persiljan runt om, salta och peppra fisken. Häll på vatten och alt lite fiskfond. Täck formen med folie och sätt in i ugnen tills fisken är vit och ogenomskinlig, ca 15-20 minuter. Häll försiktigt av spadet.

Gratängtopping:
1 dl majonäs
2 msk av fiskspadet
½ dl klippt persilja
2 dl riven ost
1 krm riven muskotnöt
2 st äggvita
skalet från ½ citron

Rör ut majonäsen med fiskspadet. Tillsätt persilja, riven ost, citronskal och muskotnöt. Vispa äggvitan till hårt skum, vänd försiktigt ner i majonäsröran. Häll såsen över fisken. Sätt in formen i 250 grader i ca 10 minuter eller tills rätten fått färg. Servera med pressadpotatis.


Sallad med kallrökt lax

2-3 port

150-200g kallrökt lax
ca 100g fetaost
2 dl quinoa
80-100g babyspenat
5 cm purjolök
Kokt brysselkål, ca 10 st
½ paprika
solrosfrön

Koka quinoan i dubbel mängd vatten, låt svalna och blanda i lite olivolja. Dela fetaosten i kuber, klipp laxen i önskad storlek, skiva purjolöken och skiva paprikan - blanda allt i en skål. Dela brysselkålen och tillsätt till resten av salladen. Tillsätt även quinoa, babyspenat och solrosfrön. Smaka av med salt och peppar, servera med en bit bröd.

söndag 22 november 2009

Lördagspizza

Igår blev det kylskpåsrens vilket resulterade i en fin fin lördagspizza.

För två plåtar behövs:

25g jäst
2 ½ dl fingervarmt vatten
½ tsk salt
2 msk olja
6-7 dl vetemjöl

Lös jästen i vattnet, blanda i de andra ingredeienserna tills degen släppt bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk en timme. Gör under tiden tomatsåsen.

1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
oregano efter smak
svartpeppar.

Stek löken med vitlöken i olja tills den blir genomskinlig. Häll på krossadetomater, puré och buljongtärning. Låt små koka under lock ca 10-15 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano. Mixa såsen slät med en mixerstav, låt puttra ytterligare 5 minuter under lock.
Ställ åt sidan.

Skiva upp pålägget, jag valde:
3 tomater
5-7 chanmpinjoner
purjolök
Skinka
färskost
pesto
riven ost.

Efter degen jäst, dela den i två delar och kavla ut till plåtensstorlek. Pesla den utkavlade degen med olja. Lägg på tomatsåsen och sedan en del av den rivna osten. Sedan är det dags för pålägget, jag klickade ut färskost + pesto över tomaterna. Avsluta med lite oregano för till sist toppa med den rivna osten. In i ugnen på 225 grader ca 15 minuter. Servera med färsk sallad ovanpå, babyspenat eller ruccula.

Det fantastiska brödet

I onsdags bjöd Clara på potatis- och jordärtskockssoppa som toppades med pepparrots creme fraiche, vitlöksolja och ruccolasallad. Det var mycket gott, till soppan hade hon bakat "det fantastiska brödet" som kommer ifrån Annas kokbok. Jag tyckte brödet var så gott så jag var tvungen att testbaka det själv.

5dl fingervarmt vatten
1dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12½dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen

Smula ner jästen i en bunke, lös upp med vattnet, tillsätt sedan salt, honung och mjölken.
Häll sedan i mjölet. Arbeta snabbt ihop degen med träsked eller liknande. Degen är LÖS och då menar jag jätte lös, bli inte orolig. Strö lite mjöl över degen och täck med bakhandduk och låt jäsa i 1-1½ timme.
Värm ugnen till 250 grader. Täck 2 plåtar med bakpapper. Strö ca ½ dl vetemjöl på bakbordet. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället- Knåda inte. Jäsbubblorna skall vara kvar.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen. Platta ut hela degen lite försiktigt med handen. Skär snabbt degen i 6-7 cm smala remsor. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar på snedden. Brödet behöver inte få samma form på varje del, bara de har ungefär samma storlek.
Lägg bitarna på plåten. In i ugnen i ca 14-18 min. Låt bröden svalna utan handduk så blir skorpan frasig och fin!


tisdag 17 november 2009

Lyxig lördagsmacka

Vi brukar köpa frallor någon dag under helgen för att förgylla frukosten samt att poängtera att det är helg. I lördags bestämde jag mig för att det skulle bli extra lyxigt. Använde mig av ciabattabröd som jag bakat tidigare. Bredde ett lager med färskost på brödet ovanpå kom baybyspenat, sedan en skiva kallrökt lax, skivade avokado som toppades med paprika och purjolök. Saltade och pepprade lite. En mumsig och värdig lördagsmacka.


"Halv sju hos mig"

Matlaget har startat igen! "halv sju hos mig" har blivit framflyttat en halvtimme men jag behåller rubriken. Helen var först ut och hennes meny ett Chokladkoncept, något som givetvis genomsyrade hela kvällen. Njut av bilderna!




Förrätt

Pilgrimmsmusslor Med Blomkålspuré Toppad Med Riven Choklad Och Pepparsky
Mâcon-Villages Chardonnay 2008

Varmrätt

Helstekt Fläskfilé Med Svamptopp. Serveras Med Tortillapotatis, Svartrötter Och Chokladsås

Rosemount Estate Shiraz Cabernet 2008


Dessert

Vit Chokladcheesecake Med Hallon- Och Passionsfruktssås

Macarula, Likör Från Azorerna


Spansk kikärtssoppa

Sannas klassgäng brukade (kanske fortfarande har) ha soppkväll en gång i veckan. De turades då om att bjuda de andra på soppa. Jag blev trött på att äta ensam samt insåg att gemensam mat en gång i veckan är en bra anledning att träffas och inte bara äta utan kunna diskutera verkligheten. För min del bjöd jag på en vegetarisk/ vegansk kikärtssoppa som jag också hittade i boken Kärlek, oliver och timjan.

Jag gjorde soppan dagen innan den skulle serveras för att smakerna skulle komma fram mer, ett förslag från boken.

4 personer
2 burkar kikärter
1 kruka basilika
1 gul lök
2 msk olivolja
1 tsk mald spiskummin
3 msk sesamfrön
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
3 färska tomater
3 msk tomatpuré
1 msk socker
1 msk salt
5 dl vatten, ev mer
saft från ½ citron


Grovhacka hälften av basilikan. Hacka lök och stek den i olja, strö sedan över spiskummin, hackad basilika samt sesamfrön. Fräs några minuter. Tillsätt pressad vitlök, krossade tomater, färska tomater hackade i kuber, tomatpuré samt socker och salt. Koka upp och låt småputtra 15 minuter med lok. Under tiden: Öppna kikärtsburkarna och skölj i ett durkslag. Mixa hälften i en matmixer eller med mixerstav. Låt de andra kikärterna vara hela. Späd soppan (efter de 15 minuterna) med de mixade kikärterna, häll även i citronsaft. Rör om ordentligt så att kikärterna blandar sig bra med resten. Slå sedan på vatten tills soppan uppnår den "tjocklek" som önskas, den skall vara ganska tjock. Häll till sist i de hela kikärterna och veva över lite svartpeppar från kvarn. Koka soppan på svag värme ca 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över strimlad basilika och servera soppan med nybakt bröd.
Soppan blev en succé.


Sesam och solrosfröbröd

Sedan jag köpte en assistent av Lennart för en rimlig summa har brödbaket tagit fart. Jag letar ständigt nya recept och funderar på att snart börja baka surdegsbröd. Detta recept fann jag i kokboken Kärlek, oliver och timjan. Mycket gott bröd.

1 stort bröd

Deg 1
2 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl havre eller vetekli
1-2 dl solrosfrön
2 tsk salt
5 dl kokhett vatten

Blanda alla torra ingredienser och slå på det heta vattnet, rör om. Låt svalna en till två timmar.

25 g jäst
2 dl ljummet vatten
9-10 dl vetemjöl
(2-3dl vetemjöl, extra)
1 ägg till pensling
Sesamsfrö
Flingsalt

Lös upp jästen i vattnet, blanda sedan ner i degen som vilat. Tillsätt den första delen mjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa under duk en timme.
Strö ut 2 dl mjöl på bakbordet, häll ut degen. Knåda genom degen. Forma degen till en tjock rulle, lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa 30 minuter. Pensla sedan brödet med ägg och strö på sesamfrön och flingsalt. Grädda brödet 250 grader i 15 minuter, sänk värmen till 150 grader och grädda 25-30 minuter till.


söndag 1 november 2009

Lyxig rotfruktsoppa

Brukar slänga ihop en rotfruktsoppa lite då och då, ingredienserna skiljer sig från varje gång. Denna gången använde jag mer morötter för färgens skull. För att göra soppan lite mer lyxig toppade jag den med knaperstekt bacon och några skivor stekt palsternacka samt gräslök och persilja. En riktig höstsoppa som bäst avnjutes när de regnar ute.

Varmamackor

Om det skall gå snabbt och vara enkelt till lunch eller mellanmål brukar det bli varmamackor med rester från kylen. Idag blev det två varianter. En med tacofärs, purjolök och champinjon. Den andra med pesto, skinka, oregano och purjolök. Allt toppat med mycket ost givetvis.