tisdag 22 februari 2011

Kina del 3

Sista omgången med bilder från Kina.

I de stora städerna fanns det gott om marknader och gatuförsäljning av både mat och allt annat som turister kan tänkas behöva. I Xi'an hade den muslimska delen av staden en mycket bra och trevlig marknad. Hade inte haft något emot att bo i tex Xi'an under ett tag. Tänk att få gå och handla på marknaden varje dag och så mycket dumplings jag skulle kunna göra!


Vi tog en organiserad resa till inre Mongoliet med ett gäng kinesiska turister, där bodde vi i yurt (mongoliskt tält) som krävde 5 täcken men kylan kompenserades med en vacker soluppgång samt hästridning över grässlätterna. Jag fick för fösta gången se en slakt. Den lokala bonden kom med en pickup där han hade några får. Två av dem valdes ut och slaktades sedan inför våra ögon. Nej, det ingick inte i paketet men kvällen skulle bjuda på helstekt lamm (om man kunde punga upp 1000 kr). Intressant att se hur det går till och att det mesta verkade användas. De tvättades tarmar under lång tid och organen rengjordes noggrant.



Tropiska burgare

Jag slängde ihop ett bröd förra veckan av mjölrester som jag hade i skafferiet, det samlas ganska lätt många och halvtomma påsar. Det visade sig att dessa bröd passade väldigt bra som bröd till burgare. Kan tyvärr inte receptet på brödet eftersom det bara blev.



Kikärtsbiff ca 8 st

1 burk kikärter
ca 5 cm purjolök
1-2 morötter, rivna
1 rå potatis, riven
1 ägg
ca 1 hand med jordnötter
lite mjöl
salt
peppar
Curry

Mosa/mixa kikärterna, blanda med rivna morötter och potatis samt finhackad purjolök. Tillsätt ägg och kryddor. Hacka jordnötterna, jag valde att låta några nötter vara ganska grovhackade. Blanda i nötter och lite mjöl för att hålla ihop biffarna. Stek i panna tills de fått färg på båda sidorna.

Dressa burgaren med en yoghurtsås i botten, jag använde matlagningsyoghurt+koriander+salt och peppar. Lägg på gurka och sedan biffen. Placera en annansring på biffen och avsluta med lite salsa (sån som man har till tacos). Sedan är det bara att äta.

Surkål.

Risken när man har kalas är att man får dubbletter av något, risken när man har Tyskland som tema på kalaset är att man får två sånna här:



Efter lite googlande har jag dock hittat lite recept som passar att använda surkål till. Jag har ännu inte smakat så jag har ingen aning om vad som väntar mig. Men jag antar utmaningen!

söndag 13 februari 2011

Hemmagjort tunnbröd.

Till min dumplingssoppa serverade jag tunnbröd som jag hittade recept på här. Vi kom på att dessa bröd även kan användas istället för korvbröd eller som bröd till wraps. Mycket goda och enkla att göra.




Det blir cirka 13-15 kakor.
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
12 g jäst
½ tsk salt
½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
½ tsk hjortronsalt eller 1 tsk bakpulver
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Smält matfettet i en kastrull tillsätt mjölken och värm till 37°C. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och sirap. Blanda hjorthornssalt eller bakpulver med grahamsmjölet, rör ner det och rågsikten. Arbeta in nästan allt vetemjöl, degen ska vara lös (arbeta gärna degen för hand och inte för länge så att den blir seg). Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och jäs ca 45 minuter.

Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och dela i 15 bitar. Forma degen till runda bullar. Kavla ut till runda kakor 20-25 cm i diameter. Vrid kakan några gånger under kavlingen så att den inte fastnar. Borsta bort överflödigt mjöl och kavla över med kruskavel eller nagga kakorna. Grädda dem i en het torr stekpanna på spisen knappt 1 minut på varje sida. Borsta bort ev. mjöl från brödet och från stekpannan efter gräddningen. Låt brödet svalna övertäckt med bakduk på galler.

Brödet kan även frysas och tas fram allt eftersom det skall ätas.

Nudelsoppa med dumplings

Elsa tipsade om Sandra som lagde mat och gick på New Yorks gator, jag gillade tidigare inte hennes blogg men blev väldigt inspirerad av detta inlägg och bestämde mig för att bjuda hem vännerna på lite soppa. Men jag var inte riktigt nöjd med receptet så jag googlade vidare och kombinerade dem tills jag fick den soppa jag ville ha. Som tillbehör serverade jag hembakt tunnbröd med egengjorda groddar. En bra guide till hur du viker en dumpling hittar du här.

ca 8 personer

½ lök
3,5 liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
½ paket selleri
½ spetskålshuvud
1/4 vitkålshuvud
gräslök
1 paket ärtskidor
500g räkor
1 paket breda nudlar
300g tofu
knappt 1 msk sesamolja
1 msk soya
knappt 1 msk fisksås
2 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
5-6 salladslökar
½ röd chili
10-15 cm purjolök
1 paket dumpling deg, 30 ark

I alla recept jag hittade innehöll dumplingen fläskfärs men eftersom merparten av dem jag skulle bjuda på mat inte äter kött bytte jag ut färs mot tofu.

Börja med att göra fyllningen till dumplingen. Finhacka vitlök, chili, 3 st salladslökar, ingefära, lite kål, gräslöken och ca 5 cm purjolök. Blanda mosad tofu med det finhackade, häll över sesamolja, soya och fisksås och låt stå kallt några timmar.

Jag hackade kål, purjolök, salladslök och selleri i ganska stora bitar samt delade ärtskidorna på mitten och lade dem i en skål, för att vara förberedd. Stek lök i lite matolja och slå sedan på vatten och buljongtärningar. Smaka av basen med ev mer salt och sesamolja. Om du vill koka din egen buljong har Clara ett bra recept här.

Ta sedan fram fyllningen och dumplingsarken, fördela fyllningen på arket, blöt kanten för att sedan trycka till runt om, gör samma sak på alla 30 arken. Koka upp vatten och släpp ner några dumplings i taget och låt dem koka 2-3 minuter. Ta upp dem och lägg dem på en blöt skärbräda.

Lägg nudlar i blöt (i kokande vatten ca 3-6 min), skala räkorna.

Tillsätt de hackade grönsakerna i buljongen och koka upp. Lägg sedan önskad mängd nudlar i botten på skålar, fördela räkorna och dumplings och toppa med buljong och grönsaker.



Servera med bröd och ät med pinnar.

torsdag 10 februari 2011

Kina del 2

Som jag tidigare har nämnt var jag inte överförtjust i den kinesiska maten men det var ett intressant möte.

Som den här nudelsoppan med skaldjur som till mestadels innehöll manet, blötdjuret smakade visserligen ingenting men konsistensen var ganska läskig. Vi plockade bort de slibbiga djuren.

Standarden på hostel var ofta låg men överallt kunde man få en termos med kokhett vatten, praktiskt om man vill dricka te på rummet eller "laga" till lite nudlar i kartong.



Lunch bestod ofta av mat som vi köpte på gatan, som här där Maja kalasar på en av våra favoriter: pannkaka med inbakad omelett, kostnad: 5 kr. Utöver pannkakan brukade vi fylla magarna med frukt, det fanns särskilt en frukt som jag gillade som jag inte vet vad det var för något. Det kändes som en blandning mellan äpple och päron.



På grund av kommunikationsproblem uppfattade inte servitrisen att vi avbeställde 3 rätter vilket innebar att vi satt med 6 rätter på 2 personer. Två av dem innehöll kött och tilldelades mig. I bakgrunden står en man och skär nudlar rakt ner i kokande vatten, han var sjukt skicklig.


Längre tågresor innebar matsäck, men det var svårt att ta med sig något matigt. Kineserna själva hade minst 2-3 kassar med mat med sig som de konstant smaskade på. De knaprade på hönsfötter, korv som luktade kattmat, nudlar i box och mycket annat som var svårt att definiera vad det var - men vi blev inte lockade av lukten. Vi höll energin uppe genom att äta mycket frukt och nötter.


Under en organiserad gruppresa umgicks vi endast med kineser, pojken till höger var den enda som talade engelska som vi kunde förstå. De mål som ingick i priset dukades ofta upp så här på ett bord och så fick man ta vad man ville till sin talrik. En gång ingick det kokt lamm och hela gruppen blev som galna, de stod upp och åt och kastade benrester omkring sig.


På en marknad i Bejing hittade vi denna mannen som erbjöd oss snacks utöver det vanliga.


Nudlar och öl efter en lång dag av shopping. Pris 15 kr.



Med två holländska vänner testade vi hotpot, vilket är en gryta som sitter fast i bordet som innehåller två olika kryddningar. Man plockar sedan träspett med olika ingredienser på. Till exempel räkboll, kycklingvinge, broccoli, tofu, bröd, kål, fisk osv. Man stoppade ner pinnen i det kokande kryddvattanet och sedan i sin dippsås. Roligt sätt att äta på men efter ett tag var man mättad, det mesta smakade likartat.



Efter att ha vandrat på muren i en mil i gassande sol avnjöt vi med resten av gruppen en lunch.

måndag 7 februari 2011

Den ultimata korvtallriken

Korv är en av mina passioner. Dock kan det kännas lite tråkigt att bara äta korven i bröd. Jag testade en ny chorizokorv och scans Santoreggia. För att glädja tallriken fylldes den med tillbehör som räksallad, avokado, senapskål, rostad lök samt bostongurka.

Biriyani

Roligare och godare alternativ än ris. I Indien var rätten som en vulkan där rismassan bildade berget och sedan var det sås i mitten precis som lava. Hade man tur kunde man hitta ett kokt ägg mitt i allt ihop, serveras med raita eller annan yoghurtsås.


1 msk olja
5-6 bitar blomkål
4 skivor konserverad annans (ännu bättre med färsk)
1 paprika
Ett fat med hela kryddor:
- 8 svartpepparkorn
- 4 nejlikor
- 2 kanelstänger
- 2 gröna kardemummakapslar
- 1 tsk anis
- 1/2 tsk svart kummin (plus chilipulver efter smak om så önskas)
Ett fat med malda kryddor
- 1 matsked koriander
- 1 tsk gurkmeja
- salt efter smak
200 g basmatiris. Skölj och blötlägg i vatten i tio minuter
vatten enigt risets kokinstruktioner

Hetta upp oljan i en kastrull eller traktörpanna. När oljan är het, tillsätt hela kryddor och grönsakerna (spara ananasen) och låt fräsa tills det börjar få färg. Tillsätt resten av kryddorna och vatten. Tillsätt riset (avrunnet) när vattnet börjar koka. Koka 12-15 minuter i en kastrull med lock. Rör om då och då. Ta bort från värmen och låt dra i ca 7-10 minuter, blanda i delad annans och servera.

söndag 6 februari 2011

Pannkakskalas med många tillbehör.



Jag gillar inte tårta så för att fira min födelsedag med pompa och ståt bjöd jag på pannkakaskalas med många tillbehör. Medan mamma tog på sig att steka medan Adam och Frida skar den färska frukten som bestod av blodapelsin, banan och äpple. Mer på bordet fanns maränger, kanel, kardemumma, vaniljglass, rabarberglass, nutella, blåbär som jag kokade med lite konjak och socker, dadelsirap som är en ny favorit.


Sockerkick men sötsuget är mer än tillfredsställt.

Samosa

Längre tågresor och bussfärder innebar en hel del samosas, som är en typ av pirog som friteras så att skalet blir hårt. När jag gjorde det själv fick jag inte den ytan som jag var van vid, kanske för att jag använde endast ett lager av filodeg. Fyllningen nedan är den mest traditionella.

1 morot
3 medelstora potatisar
1 msk hackad koriander (alt persilja)
1 grön chili
1 lök
2 krm malen kanel
½ tsk gurkmeja
1½ tsk garam masala
1½ dl ärtor
½ citron
2 msk olja
2 tsk salt
1-2 dl vatten
1 pkt filodegsplattor

Skala och tärna morot och potatis i mindre bitar. Hacka koriander, chilin och löken. Stek löken och blanda i kanel, gurkmeja och garam masala. Lägg i potatis, morot, chilin och ärtorna och fräs i 5 min. Tillsätt vatten och koka tills potatisen är mjuk. Pressa i citronen och saltet och blanda om. Skär degplattorna till 20 x 12 cm plattor. Lägg 1 msk fyllning i ena kanten och vik varje platta diagonalt tre gånger (sicksack) till trekanter. Pressa ihop kanterna och limma ihop med lite vatten. Grädda varje sida på samosas i ugnen i 225 grader i ca. 5 min. Servera samosas som den är eller med yoghurt blandat med mynta och kummin.


(Innan knyttena kom in i ugnen.)

Raita

Jag och Maja pausade ofta strandlivet med att gå till restaurangen och beställa in naan och raita. Dippa brödet i yoghurtsåsen var ett bra sätt att spara huden från starka sol och fyllde samtidigt på magen med lite energi. Detta är en gurkvariant, det går givetvis bra att byta ut gurkan mot tomat/lök, mynta eller annanas. Detta är dock min favorit.

3,5 dl matlagningsyoghurt
½ dl vatten
3 krm salt
1 ½ krm cayennpeppar
1/4 gurka
1 kruka koriander (jag tog persilja)
1 msk mel kummin.

Blanda matlagningsyoghurt och vatten och vispa till "såsig" konsistens. Krydda med salt och cayennepeppar. Skala och hyvla gurkan på längden, skär i smala strimlor. Rosta hel kummin snabbt i en kastrull och mortla och häll i. Hacka koriander och blanda i. Rör om och ställ kallt.

Malai Kofta

Malai kofta var en favorit när jag var i Indien, det är som indiska kroppkakor. Man gör potatisbullar som fylls med grönsaker och som sedan stekt/friteras. Separat görs såsen som sedan hälls på "bullarna". Jag använde för lite salt och peppar till potatissmeten, snåla inte på det

Till potatisbullarna.
2 ganska stora kokta, skalade och mosade potatisar
1 nypa svartpeppar
1 nypa salt
2 teskedar majsmjöl

Fyllning:
Finhackad paprika, purjolök och blomkål, kan varieras i det oändliga efter smak.

Krossa/mosa potatisen och tillsätt salt, peppar och majsmjölet. Rulla potatismoset till en boll stor som en ping-pong-boll. Stoppa in fyllningen du valde och rulla ihop till en boll igen. Rulla bollarna i majsmjöl och ställ undan på ett fat tills såsen (malai) börjar bli färdig. Fyll en kastrull eller panna med olja och fritera bollarna tills de fått en gyllene färg

Till såsen:
2 matskedar matolja
1 liten fint skivad lök
Förbered ett fat med:
5 svartpepparkorn
2 nejlikor
2 gröna kardemummakapslar
1/2 tsk anisfrön
2 kanelstänger. Gärna platta, men runda fungerar som ersättning
Förbered ett fat med malda kryddor:
1 matsked koriander
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk chilipulver
salt (efter smak
Mixa ca 2 msk lök, 2 (stora) vitlöksklyftor och 6-7 cm färsk ingefära med lite vatten till en puré. 1/2 msk sesamfrön och 1/2 msk solroskärnor mixas/mosas till pulver.
1 matsked kokosflingor
2,5 dl matlagningsgrädde
ca 1 dl vatten

Så här görs såsen:
Hetta upp oljan i en panna och tillsätt löken. Tillsätt de hela kryddorna när löken börjar ta färg. Tillsätt de malda kryddorna och lök/ingefärspastan när löken är brun. Tillsätt vatten. Låt koka på låg temperatur i 3-4 minuter under omröring tills vattnet kokat bort och oljan separerat och börjar lägga sig på ytan. Tillsätt "frö"pulvret, kokosflingorna och matlagningsgrädden. Koka på låg temperatur tills oljan börjar separera. Om såsen är för tjock, tillsätt lite vatten och låt bli varmt

Servera genom att lägga upp de friterade potatisbollarna på en talrik och häll på lite sås. (Nedan är potatisbullarna utan såsen)


Naanbröd

6 st stor bröd

25g jäst
30g smält smör
2tsk honung
2dl mjölk
1dl yoghurt
1tsk salt
1ägg
7-8 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Hetta upp smör & honung i en kastrull & tillsätt mjölk, smula ner jästen i en bunke & låt bli 37C.
Lös upp jästen med lite av degvätskan & tillsätt sedan resten av den. Vispa samman yoghurt, salt & ägg & rör ner. Tillsätt hälften av vetemjölet blandat med bakpulvret. Arbeta in resterande mjöl lite efter hand till en lös men smidig deg åstakommits. Låt jäsa övertäckt i ca 2 timmar.
Knåda lätt samman degen & dela i 6 delar, kavla med mjöl ut tunna avlånga plattor som läggs på en plåt, nagga & låt jäsa i 10 min. Pensla vatten på brödet & grädda i torr het panna eller plåt ca 3-4 min på varje sida , eller tills de fått bruna fläckar.


Indisk mat

Familjen samlades hos mig då min födelsedag närmade sig och tillsammans lagade vi indisk mat. Jag har varit skraj för att göra detta eftersom jag inte velat förstöra mina goda erfarenheter av maten när jag var i landet. Maten smakade inte precis som jag kom ihåg den men väldigt nära. Jag skall lägga upp recepten löpande, men börjar med lite bilder. Det vi lagade var samosa, raita, tandorikyckling, mangokyckling, naan, Malai Kofta, Dhal och Biriyani.



Pappa gick lite vild med persiljan, visserligen skall det vara koriander men eftersom det fanns de som inte gillade denna ört bytte vi helt enkelt ut den mot bladpersilja och även det var gott. Närmst i bild: Dhal, bredvid mangokyckling, naan, raita, tandorikyckling, biriyani, samosas och Malai Kofta.

måndag 31 januari 2011

Mustiga muffins

Blädrade i en av Claras mattidningar och föll för detta recept. Gå inte för mycket på min dåliga bild,muffinsen är riktigt goda. När jag gör om dem kommer jag skippa äppelskivan som garnering den blev bara sladdrig och gav inget.

10 stora muffins, ca 30 normal storlek.

2 dl äppeljucie, koncentrat
2 äppel
2 morötter, 1½ dl rivna
2 ägg
1 ½ dl råsocker
½ dl solrosolja
3 ½ fulkornsvetemjöl
2 ½ dl dinkelmjöl
½ dl krossade linfrön
2 tsk bakpulver
½ tsk slat
1 tsk kanel

Garnering:
½ äpple, råsocker, kanel

Tärna äpple, riv morötter. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt sedan äppel, morot, juice och olja. Rör ihop de torra ingredienserna i en annan skål och blanda sedan ner det i äggsmeten. Häll smeten i formar, lägg på en äppelskiva och pudra över socker och kanel. Grädda i ugnen på 200 grader i 20 minuter om du gör stora muffins. Om du gör små räcker det med 11-13 minuter - känn med en potatissticka, de skall inte vara kletiga inuti.


Frukost med extra allt!

Lisa fyllde 25 och vi såg till att fixa en superbra start på hennes morgon med en stor frukost. Det erbjöds lite av varje, fillimpa, färska päron, ost, fil och flingor, leverpastej, sallad, färskost, juice, kaffe, avokado, kokta ägg och givetvis äkta Champagne, vad annars till en 25-åring?

Varför blir det så här?

Som ensam i hushållet, utan att ha bjudit vänner på mat och utan att jag haft det stressigt så lyckas jag samla på mig disk. Jag gillar att sätta disken i blöt för lösa upp ev matrester, sedan blir vattnet kallt och jag gör om processen. Jag glömmer att diska utan byter bara vatten. Sedan börjar det lukta lite så jag sätter igång och diska mastodont berget men lämnar besticken för de tycker jag är allra tråkigast att diska. De kan ligga kvar några dagar till. Idag diskade jag allt utan undantag och fyllde halva köket med ren disk. Puh, nu skall jag snart sätta allt på plats i skåpen..

Polenta med rödbetsröra

Jag köpte polenta för över ett år sedan för att jag var nyfiken på hur det smakade, sedan har paketen stått i mitt skafferi oöppnat. Men förra veckan tog jag mig i kragen och testade. Jag är inte såld men tror att jag kan få till det lite bättre med smaker om jag får trixa lite. Det är enkelt att göra och det går att förbereda innan så jag tror att detta kan bli en ny favorit om jag kan sätta min egen prägel på polentagröten.

Röbetsröran var fantastisk, den kommer jag använda som tillbehör fler gånger.

Jag hittade receptet här men ändrade det lite.



Det här behövs för 2 port:
5 dl grönsaksbuljong
1 dl polenta
4 marinerade soltorkade tomater
fryst persilja
salt

Rödbetsröra:
200 g rödbetor
vatten+salt
75-90 g
6 msk turkisk yoghurt
salt, peppar

Tillbehör:
Sallad, jag hade kycklingbitar men det går lika bra med stekt tofu eller sojafiléer.
Gör så här:
Koka upp buljongen i en kastrull. Vispa ner polentan och låt det småputtra på svag värme ca 6 minuter. Låt tomaterna rinna av och tärna dem. Rör ner tomater och persilja i polentagröten och smaka av med salt. (Häll upp gröten i en vattensköljd form och låt den kallna) jag använde mig av en brödformsom jag klädde med plastfolie.

Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten ca 30-45 minuter. Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem. Skär dem i mindre bitar, lägg dem i en mixer eller matberedare och finfördela dem. Tillsätt smulad fetaost och yoghurt. Kör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.

Stjälp upp polentan och skär den i mindre bitar. Grilla eller stek dem lätt i grillpanna. Ät polentabitarna tillsammans med röbetsröran, grönsallad och kykling/tofu/sojafilé.

onsdag 26 januari 2011

Kina del 1

Jag är ingen storkonsument av kinamat hemma i Sverige men det är något som faller mig i smaken. Innan jag åkte till Kina blev jag informerad av andra som varit i landet tidigare att maten i Kina inte liknande den som serveras på den lokala kinarestaurangen. Det fanns en del rätter som föll mig i smaken men desto fler som jag inte gillade. Att resa med en vegetarian innebar svårigheter då den mesta mat innehåller kött samt pga språksvårigheter var det svårt att förklara att vi önskade mat utan kött. Det slutade med att vi fick en skriven lapp på kinesiska som förklarade att vi inte önskade anka, kyckling, fisk, får, ko eller gris. När vi sträckte fram lappen var det många som skakade på huvudet och skrattade.





Från tidig morgon till kväll lagades mat längs gatorna och det var stor skillnad i pris att äta i dessa små kök än att gå till en restaurang. För 8-12 kr kunde man köpa en lunch som mättade. Det åts dumplings, pannkaksomelett, vårrullar, ris och olika typer av grytor och nudelsoppor. Menyer fanns sällan utan all kommunikation fungerade genom att peka sig till det som jag tyckte såg gott ut.







Bilderna kommer från Bejing och Xi'an, tagna av Maja Nilsson.

tisdag 25 januari 2011

Längtan till vår

I Malmö är det idag grått och det är lätt att längta sig bort till våren. Att kunna ha balkongdörren öppen, börja odla, äta frukost på balkongen och att kunna fika utomhus. Jag drömmer mig bort till Chez Madame och de goda mackor som kan förtäras där. Nedan är en av dessa fantastiska smörgåsar som mina smaklökar saknar.

Rester sedan nyår

Till nyårsmiddag serverades marinerade sojafiléer och jag missbedömde antalet, vilket har inneburit att jag två veckor in på det nya året har kunnat äta rester. Här har jag gjort mig själv en lyxig kvällsmacka. Mellan de rostade brödet har jag två sojafiléer, rucculasallad, mosad avokado och mango & chilidressing . Mums!

Ernst fräscha julsalat

Jag tycker gott man kan kalla denna sallad för vintersallad istället för julsallad. Det är fräsch, som namnet antyder, men har även en god smak. Det kan lätt bli tråkigt med sallad i vintertid då många grönsaker inte smakar som de skall helt enkelt eftersom det inte är säsong. Jag har även testat att byta ut västerbottenost mot blåmögelost samt även tillsätta honungsmelon.



Sallad
1 dl valnötter
2 st äpplen, använde päron istället
2 dl västerbottenost
2 st askar ruccola, bytte en mot en mixad för att få fin färg
1 st granatäpple

Vinägrett
1 st apelsin, pressad
1 msk vit balsamvinäger
1 dl kallpressad rapsolja
2 tsk flytande honung
Svartpeppar

Blanda ihop ingredienserna till vinägretten. Rosta nötterna och dela dem med händerna, skär päron i stora bitar. Bryt sönder västerbottenost i bitar och blanda allting med salladen. Jag tycker det är snyggt att servera sallad på ett stort fat. Skär itu granatäpplet och pilla ur de röda kärnorna. Lägg kärnorna på toppen av salladen. Häll över vinägretten.

Färgglad frukost


Spinner vidare på frukosttemat. Jag är en trogen grötätare på vardagarna dels för att spara tid men även pengar, dock brukar jag skippa gröten när helgen kommer och maxa frukosten. Jag har dock inte kommit in i en normal veckorytm än och det skyller jag på att jag under fyra månader i Kina och Indien inte behövde veta vilken veckodag det var. Idag gottade jag till det med sharonfrukt, avokado med grillkrydda, ett kokt ägg samt en skinkmacka. Magen blev glad.

måndag 24 januari 2011

Hemmagjord müsli

Lyx är att kunna göra sin egen müsli, efter att ha snokat i Claras skafferi blev jag sugen att ockås göra mig egen. Jag brukar vara lat och önska mig av mamma. Jag använde mig av hennes recept men lade till extra allt vad det gäller nötter och torkad frukt.

5 dl havregryn
5 dl rågflingor
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 dl havrekli
knappt 1 dl fruktsocker
4 msk smör & rapsolja
2 dl vatten

Valfria nötter och torkad fruk, jag valde valnötter, paranötter, pumpafrön, torkade jordgubbar, torkade fikon, russin, aprikoser och torkade blåbär.

Hacka nötterna och blanda sedan alla torra ingredienser utom den torkade frukten i en stor bunke. Blanda vatten och smör och rapsolja. Droppa det över grynblandningen och blanda runt. Häll ut blandningen på en plåt och rosta på 200 grader i ca 30 minuter. Rör om då och då. Låt kallna och rör sedan ner torkad frukt delad i mindre bitar. Förvara i burk med tätt lock.

söndag 23 januari 2011

Nystart

Bloggen har inte varit uppdaterad under hösten pga en långresa till Kina och Indien. Nu är jag hemma i Sverige igen och har samlat på mig en massa intryck och tips som jag vill dela med mig av. Det blir en nystart och de närmsta dagarna kommer de kinesiska inläggen trängas med varandra.


onsdag 18 augusti 2010

Kolonilott

Jag är en sjättedel av en kolonilott och där har jag hängt många söndagar under sommaren. En bra avslappning att gräva och pula lite i jorden. Nu när sommaren börjar ta slut finns det mycket att skörda. I början hade vi överflöd av ruccolasallad. Vi sådde rädisor och valde en mixad färgkombo som såg fint ut i sallad. Nu finns det mängder med mangold som jag brukar wooka, jag skördade idag bondbönor som jag inte riktigt vet vad jag skall göra med.




Idag blev det skördefest i köket.
Potatis i ugn med smör, fänkålsblast, salt och sesamfrön.
Skala potatis och lägg i ugnsform med smör och salta samt strö på blasten från fänkål (ser ut som dill). In i ugen på 200 grader tills potatisen är mjuk. Häll på sesamfrön och klipp lite mer "fänkålsdill" blanda om. Färdigt!

Sojafilér
Lade torkade filéer i varmt vatten tills de blev mjuka. Kramade ur dem och lade i marinad. Marinaden bestod av sötsursås, rapsolja, lite citronsaft, salt, peppar, "fänkålsdill", rosmarin, en pressade vitlök. Låt ligga i marinaden minst en timme. Stek i olja tills filéerna fått yta.


Rödlök
Lade rödlök, smör, salt och rosmarin i ett folieknytte och stoppade i ugen.

Karameliserad fänkål
När jag och John var på gästis i Bösarp fick vi fantastisk fänkål, jag frågade vad kocken gjort med kålen och fick till svar att den var stekt i smör, blandat med balsamvinäger, lite torkad chili, socker, salt och citronsaft. Koka ihop tills fänkålen blir mjuk. Det gäller att smaka av hur stora mängder man vill ha av ingredienserna. Mmm, nästan lika gott och göra det själv.

Jag serverade med en klick gräddfil och färska sockerärter.





(Från lotten: Fänkål, sockerärter, rödlök, potatis)

En kopp gott kaffe

Jag gillar egentligen inte mjölk i kaffet, men förra veckan gjorde jag riktigt starkt kaffe i moccabryggaren och sedan skummade och värmde jag mjölk. Hällde mjölkskummet ovanpå kaffet och toppas med lite kardemumma, det blev super gott!