lördag 11 oktober 2008

Vegetarisk lasagne #2

4 personer

Grönsås:
ca 20 "knytten" fryst spenat
2-3 tsk mjukost
1 st vitlök
salt
vitpeppar

Rödsås:
1 burk krossade tomater
2 msk Ajvar
150 g majs på konserv
2 tsk oregano
3 kvistar färsk rosmarin
1 tsk mejram
salt
svartpeppar

4 morötter
4 stora champinjoner
1 aubergine
1 dl riven ost
4 lassangeplattor (beror på vilken form man använder)
1 tomat

Grönsås:
Värm den frysta spenaten, när den är upptinad blanda ner mjukosten och pressad vitlök. Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ åt sidan.
Rödsås:
Blanda alla ingredienser till den röda såsen i en kastrull utom majsen. Koka upp och låt puttra ca 10 minuter, smaka av med salt och peppar. Ta av från plattan och häll i majsen.

Skär auberginen i skivor, salta för att dra ut vätska och det bittra i grönsaken, låt ligga ca 5 minuter. Stek i olja, krydda ev. med lite grillkrydda till stekningen. Stek lite på varje sida så att skivorna blir mjuka, lägg på papper för att rinna av och svalna något.
Hacka morötter och champinjoner. Stek champinjonerna för att få bort vätska, krydda med lite svartpeppar.

Lägg en klick rödsås i botten, sedan lasangeplattor, grönsås över, sedan morötter, lägg aubergine skivorna över, smeta ut den rödasåsen över aubergine skivorna, lasangeplattor, grönsås, champinjoner, aubergine skivor, på med sista röda såsen, toppa med en skivad tomat och stö över den rivna osten. (Tänk på att vara sparsam med såsen så den räcker till alla lager, behövs inte så mycket sås för att plattorna skall bli mjuka)
In i ugnen på 200 grader ca 45 minuter. Låt stå 5-10 minuter innan den äts så att lasangen "sätter" sig. Jag tycker om att morötterna har tuggmotstång, men möjlighet finns att koka dem så att de blir halvfärdiga innan man använder dem i lasangen.
Smaklig måltid!2 kommentarer:

Anonym sa...

Detta ska jag testa! Är så trött på all lasagne med klassisk ostsås. Tack för tipset Julia!

/Henrik

Julia sa...

Det tycker jag verkligen du skall, en av mina favoriter mycket på grund av auberginen! Hoppas de smakar!