måndag 12 april 2010

En dag värd att fira

Igår firade jag och John oss och då sparade vi inte på krutet. Till förrätt åt vi säsongens första sparris, stor skillnad från att äta mor och fars hemmaodlade men det var ändå riktigt gott. Vi kokte dem i lättsaltat vatten och serverade med smör och flingsalt. Till sparrisarna drack vi Cava. Till huvudrätt åt vi vår nya favorit, minutbiff som är mörad oxfransyska, till det hade vi hasselbackspotatis, grönpepparsås och en god sallad. Vi drack ett Amarone vin till. Mellan mat och efterrätt åts crostini med tapenade och smuttade så de sista dropparna Cava. När maten lagt sig i magen tog vi fram riktigt fin chokladglass och skivade ner lite banan i och toppade med krossad choklad. Magen och hjärnan var super nöjda efter denna kväll.

Söndagsfika

John är en riktigt fikaman och ibland resulterar det i sån här fin fin fika. Igår lyxade vi hela dagen och därför köpte vi varsin kaka till kaffet, en chokladmunk och en äppelmunk.


Nyköpt till köket

Nu har köket fått en vårtouch med nyköpt pelagonia i fönstret och rosmarin på stam som jag planterade i en terrakottakruka. Tycker att det blivit mycket mer gemytligt efter det lilla tillskottet. Man skymtar den nyuppsatta tavlan i bakgrunden som jag är mycket nöjd med.


torsdag 8 april 2010

Bröd till buffé och picknic

Jag har haft span på ett bröd ett tag nu och när mamma undrade om jag kunde bidra med något till påskbuffén kom jag att tänka på brödet men det visade sig då att jag glömt att spara sidan som favorit men efter många olika sökningar hittade jag tillslut samma bröd fast på en annan blogg. Ett bröd som passar bäst till buffé, picnic eller till en god sallad. Nästa gång jag bakar det tänker jag fylla det med oliver och parmesanost eller varför inte pesto och fetsost? Med andra ord kan fyllningen ändras efter behag.

50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:3 msk rumsvarmt smör
200 g fetaost
1 msk torkad eller 1/2 msk färsk oregano
5-6 soltorkade tomater i olja
grovt salt, ex medelhavssalt.

Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honoung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnet på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Platta eller kavla ut varje del till 1 cm tunn kaka, bred på smöret, smula över osten och strö över oregano. Grovhacka och strö över tomaterna. Rulla ihop, vrid om några varv och forma en krans. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över grovt salt. Låt jäsa 20 min. Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnet i 5 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min. Låt bröden svalna under bakduk.



Konstrunda

Har för första gången i mitt liv varit på konstrundan i nordvästra Skåne och det var över förväntan riktigt bra. Vi prickade på påskafton in bra utställare som både erbjöd inspiration i konstväg men även intressanta lösningar i husbygge och trädgård. Efter en hel dag med fint vårväder, trevligt sällskap och mängder med inspiration var jag ganska slutkörd. I halvtid satte vi oss ner och åt vår medhavda påskbuffe samt lättöl. En riktigt god måltid i solen.


Vad är det som står i min kyl?

Jag har en gryta i min kyl som innehåller något med hög nostalgi, ni får se senare under dagen, när jag vaknat, vad grytan innehåller. Jag hoppas innerligt att det blir så gott som jag kom ihåg det.

FYND!

Har varit hemma i Laholm under påsken och gått på secondhand runda med en gammal vän, finns ett annat utbud och priser än här hemma i Malmö. Jag har länge varit på jakt efter likörglas och hittade dagen innan påsk fina glas i Malmö men beslöt mig för att vänta med det köpet tills jag varit i Laholm. Det visade sig att jag tänkte rätt, hittade fin fina glas för en billigare peng i en seconhandaffär utanför Laholm. Passar ypperligt att ha till portvin.



Sen hittade min mor en till tallrik i samma serie som jag samlar på (har bara två!), tallrikar som både min morfar och farfar äger. Jag använder dem som gröttallrikar precis som jag kom ihåg det från hemma hos mormor och morfar. Nu är jag på jakt efter fler men har ingen brådska.


In real life

Så här såg minihamburgarna ut i verkligheten, små och söta men ack så goda, precis lagom för att man skall kunna klämma två utan att ha dåligt samvete.