tisdag 20 mars 2012

Svamprisotto

Vera kom och hälsade på och vi svängde ihop en matig svamprisotto. Vi valde att ha blandad svamp i form av champinjoner, trattkantareller och någon svart torkad svamp som Sanna hade hemma. Den torkade svampen fick ligga i blött en stund och sedan kramades vätskan ur. Det går även att använda annan svamp, ta den du gillar! För att göra risotton mer matig valde vi att steka upp lite quornbitar och blanda ner i slutet. Risotton serverades med vitlöksbröd och sallad.

4 personer
2 st schallottenlökar
ca 150-200g svamp, mest champinjoner
2 msk olivolja
salt
3 dl arboruirris
2 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
1 msk smör
½-1 dl riven parmesan
Svartpeppar
300 g quornbitar
½ kruka färsk timjan

Skala och hacka löken fint. Skär svampen grovt och lägg ev torkad svamp i blöt. Koka upp buljongen så att den är varm. Stek löken i oljan och tillsätt efter en stund riset, stek ytterligare några minuter. Häll på vinet och låt koka in helt. Tillsätt sedan buljongen lite i taget 1-2 dl i taget, rör mycket i riset, när vätskan försvunnit häller du på en omgång till. Forsätt så tills det inte finns någon buljong kvar. På förpackningen står det att det tar 20-25 minuter men det brukar ta lite längre tid. Tar vätskan slut och du tycker att riset är för hårt tillsätt lite mer vin eller buljong. Stek under tiden svampen i smör och salta och peppra, stek även quornbitarna som även de kryddas med salt och peppar. Låt stå tills du tycker att risotton börjar bli färdig och tillsätt när det är ca fem minuter kvar. Blanda sedan i osten och en halv kruka färsk timjan, smaka av med salt och peppar.
1 kommentar:

Pauline sa...

Hej,
Jag jobbar för sajten HittaRecept.se. Vi såg att du har goda recept i din blogg (http://www.dinnertoday.blogspot.se/) och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen".

Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på HittaRecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

Vänlig hälsning,

Pauline Torres
pauline@hittarecept.se