torsdag 28 juni 2012

Nässlor

Övertalade mina vänner att titta på trädgårdsonsdag för någon vecka sedan, blev då sjukt sugen på att laga mat med nässlor. Visste dock inte var jag skulle hitta dessa gröna jävlarna. Helgen efter kom Ulrika med en full kasse med nässlor. Jag funderade på vad det var på växten som gjort mig illa som barn, kom fram till att det mesta på nässlan är till för att skada oss människor. Jag kokte en klassiskt nässelsoppa på en del av skörden. En del fick bli nässelpesto och det sista använde jag i en paj.
Nässelsoppa


2 schalottenlökar
2 l nässlor
25 g gräslök
smör
1 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 buljongtärningar, grönsaks
1 dl matlagningsgrädde
Salt
Vitpeppar

Tillbehör: pocherat ägg
Skala och hacka löken, grovhacka gräslök. Fräs lök, gräslök, nässlor o smör under 2 minuter, rör om. Häll på lite vatten och mixa. Blanda mjölet noga med resten av vattnet och smula i buljongtärningarna. Låt sjuda på svag värme i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner grädde. Servera med ett pocherat eller kokt ägg.


Pesto på nässlor

1 liter nässlor
1 vitlöksklyfta
2 msk mandel, skållad
1 dl riven parmesan
1-1½ dl olivolja
salt och svartpeppar

Förväll nässlorna i kokande vatten i 2-3 minuter, häl av vattnet och skölj nässlorna i kallt vatten. Krama ur så mycket vatten du kan. Mixa nässlor, mandel, vitlök och halva mängden olja. Rör sedan ner osten, salt och peppar. Späd med så mycket olja tills då får önskad konsistens. 


Paj med nässlor, mandel och blåmögelost.

Gör en pajdeg enligt grundrecept.
Stek nässlor i smör men 1 stor finhackad lök, en liten vitlök, ev lite torkad chili. Häll på lite grädde. Smaka av med salt, vitpeppar och lite muskot. Förgrädda pajskalet. Lägg i de stekta nässlorna, toppa med rostad mandel. Skär två tomater tunt och lägg över nässlorna. Lägg lite blåmögelost på tomaterna och toppa med lite riven ost. Gör en äggstanning ca 2 ägg + 2 dl mjölk som smaksätts med salt, peppar och hackad persilja. Stoppa in i ugnen på 200 grader i cirka 30-40 minuter.

Inga kommentarer: