tisdag 12 mars 2013

Långjäst bröd med dinkel

Lång vila från mig men nu när jag äntligen kommit på att det är smidigt att blogga från telefonen öppnar sig en helt ny värld.

Bröd är bland det godaste jag vet och jag uppskattar när det är smidigt. Ett bröd som jäser över natten och inte behöver knådas är något för mig och kanske gör dig med?


2 bröd

50 g jäst
700 gram vetemjöl
240 g dinkelmjöl
6 dl kallt vatten
50 g honung
40 g rapsolja
25 g salt


Blanda jästen och det kalla vattnet i din assistent, tillsätt allt utom saltet och arbeta i cirka 10-15 minuter. Tillsätt saltet och kör tre minuter till, var inte orolig om det känns som för mycket salt - det ska vara så.
Ställ i kylen över natten, tänk på att degen växer mycket så använd en stor skål.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom långpanna nederst i ugnen. Häll ut degen på det mjölade bakbordet och dela i två delar, knåda inte. Lägg i varsin jäskorg och jäs i 30 minuter. Lägg upp på klädd plåt och skär ett snitt i bröden. Grädda i nedre delen av ugnen, häll i ett glas vatten i den tomma pannan när du stoppar in brödet. Sänk värmen till 200 grader efter 3 minuter. Släpp ut ångan efter ca 20 min och stoppa i en termometer. Brödet är färdigt vid 98 grader. Har du ingen termometer så låt bröden vara i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna på galler.
1 kommentar:

Anonym sa...

Välkommen tillbaka och gratulerar till bedriften!/Sofia från socionomprogrammet och blodomloppet