tisdag 17 november 2009

Sesam och solrosfröbröd

Sedan jag köpte en assistent av Lennart för en rimlig summa har brödbaket tagit fart. Jag letar ständigt nya recept och funderar på att snart börja baka surdegsbröd. Detta recept fann jag i kokboken Kärlek, oliver och timjan. Mycket gott bröd.

1 stort bröd

Deg 1
2 dl grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl havre eller vetekli
1-2 dl solrosfrön
2 tsk salt
5 dl kokhett vatten

Blanda alla torra ingredienser och slå på det heta vattnet, rör om. Låt svalna en till två timmar.

25 g jäst
2 dl ljummet vatten
9-10 dl vetemjöl
(2-3dl vetemjöl, extra)
1 ägg till pensling
Sesamsfrö
Flingsalt

Lös upp jästen i vattnet, blanda sedan ner i degen som vilat. Tillsätt den första delen mjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa under duk en timme.
Strö ut 2 dl mjöl på bakbordet, häll ut degen. Knåda genom degen. Forma degen till en tjock rulle, lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa 30 minuter. Pensla sedan brödet med ägg och strö på sesamfrön och flingsalt. Grädda brödet 250 grader i 15 minuter, sänk värmen till 150 grader och grädda 25-30 minuter till.


1 kommentar:

Brödrecept sa...

Ser gott ut..kanske man får pröva på?
fin blogg :)