onsdag 1 juli 2009

"Halv sju hos mig"

Sista måltiden i vår "halv sju hos mig" grej avnjöts hos Helen som även vann efter att vi räknat rösterna, dock var det jämnt mellan placeringarna. En ny omgång kommer vi att köra till hösten.

Vitlökssoppa med tomatbröd och kryddig färskost
Errazuriz, Chardonnay Sauvignon Blanc

Vitlökssoppa


1.5 msk smör
1 schalottenlök
2 msk vetemjöl
2 ½ dl vatten
3 ½ dl grädde
1,5 msk kycklingfond
1 msk sherry
4-6 vitlöksklyftor


Smält smöret i en kastrull. Hacka schalottenlöken fint och fräs i smöret någon minut. Häll i vetemjölet och rör ut i lökfräset. Tillsätt vattnet och rör tills redningen löst sig. Rör med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. Häll i grädden, kycklingfonden och sherryn. Pressa i vitlöken i soppan och låt koka upp. Låt koka cirka 5 min. Häll i soppan i en mixer och mixa slät (cirka 15 sekunder). Servera omgående.

Kryddig färskost

Ingredienser till 3 dl
300 gram Philadelphiaost
färsk timjan
ca 5 soltorkade tomater i olja
1 citron
1 tsk salt

Hacka timjan och strimla tomater. Riv skal från citron.
Lägg alla ingredienser i en matmixer. Pressa ner citronjuice. Mixa.



Lammytterfilé med getostrisotto och cocktailtomater i balsamvinäger

A Mano, Primitivo


Helstekt lammytterfilé i ugn


Ca 600g lammytterfilé
Chiliflakes
Flingsalt

Gnid in köttet med chiliflakes och flingsalt. Sätt ugnen på 120°C. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek köttet hastigt på hög värme tills det får en fin stekyta runt om. Sätt in köttet i ugn i cirka 20 minuter, till innertemperatur 60°C. Låt vila 15 min i folie. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor.


Getostrisotto

3dl arborioris
1 schalottenlök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, hackad
1 dl vitt vin
ca 6dl kycklingfond
½ -1 dl smulad getost
1d parmesanost, riven
salt o vitpeppar

Fräs lök och vitlök i olivolja så det blir genomskinligt, tillsätt riset och vänd runt det ordentligt i oljan. Slå på vinet och låt det koka in, tillsätt sedan kycklingfonden lite i taget och låt det koka in under omrörning, ca 20-30 minuter. När all fond är tillsatt smakas risotton av med getost, parmesan, salt och vitpeppar.


Cocktailtomater i balsamvinäger


1 pkt cocktailtomater
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
salt och vitpeppar efter smak

Värm tomaterna och övriga ingredienser i en kastrull tills honungen har smält.




Exotisk passionsfrukts- och apelsinmousse

Moscatel De Setubal



Exotisk passionsfrukts- och apelsinmousse

1 gelatinblad
4 passionsfrukter
1 dl vispgrädde
2 msk färskpressad apelsinsaft
2 ägg
1 äggula
½ dl strösocker

Lägg gelatinbladet 5 minuter i kallt vatten.

Gröp ur passionsfrukterna. Passera fruktköttet så att kärnorna försvinner. Vispa grädden till ett fast skum. Ställ åt sidan. Vispa ägg, äggulan och socker poröst. Rör ner passionsfrukts- och apelsinsaft. Smält gelatinet i en kastrull på svag värme. Blanda det med ¼ av äggsmeten. Tillsätt det i resten av äggsmeten. Vänd till sist ner grädden. Häll upp i glas eller koppar. Låt stå i kyl minst 4 timmar men gärna över natten.



Inga kommentarer: