
Vitlökssoppa med tomatbröd och kryddig färskost
Errazuriz, Chardonnay Sauvignon Blanc
Vitlökssoppa
1 schalottenlök
2 msk vetemjöl
2 ½ dl vatten
3 ½ dl grädde
1,5 msk kycklingfond
1 msk sherry
4-6 vitlöksklyftor
Smält smöret i en kastrull. Hacka schalottenlöken fint och fräs i smöret någon minut. Häll i vetemjölet och rör ut i lökfräset. Tillsätt vattnet och rör tills redningen löst sig. Rör med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. Häll i grädden, kycklingfonden och sherryn. Pressa i vitlöken i soppan och låt koka upp. Låt koka cirka 5 min. Häll i soppan i en mixer och mixa slät (cirka 15 sekunder). Servera omgående.
Kryddig färskost
Ingredienser till 3 dl
300 gram Philadelphiaost
färsk timjan
ca 5 soltorkade tomater i olja
1 citron
1 tsk salt
Hacka timjan och strimla tomater. Riv skal från citron.
Lägg alla ingredienser i en matmixer. Pressa ner citronjuice. Mixa.

Lammytterfilé med getostrisotto och cocktailtomater i balsamvinäger
A Mano, Primitivo
Helstekt lammytterfilé i ugn
Ca 600g lammytterfilé
Chiliflakes
Flingsalt
Gnid in köttet med chiliflakes och flingsalt. Sätt ugnen på 120°C. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek köttet hastigt på hög värme tills det får en fin stekyta runt om. Sätt in köttet i ugn i cirka 20 minuter, till innertemperatur 60°C. Låt vila 15 min i folie. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor.
Getostrisotto
3dl arborioris
1 schalottenlök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, hackad
1 dl vitt vin
ca 6dl kycklingfond
½ -1 dl smulad getost
1d parmesanost, riven
salt o vitpeppar
Fräs lök och vitlök i olivolja så det blir genomskinligt, tillsätt riset och vänd runt det ordentligt i oljan. Slå på vinet och låt det koka in, tillsätt sedan kycklingfonden lite i taget och låt det koka in under omrörning, ca 20-30 minuter. När all fond är tillsatt smakas risotton av med getost, parmesan, salt och vitpeppar.
Cocktailtomater i balsamvinäger
1 pkt cocktailtomater
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
salt och vitpeppar efter smak
Värm tomaterna och övriga ingredienser i en kastrull tills honungen har smält.

Exotisk passionsfrukts- och apelsinmousse
Moscatel De Setubal
Exotisk passionsfrukts- och apelsinmousse
1 gelatinblad
4 passionsfrukter
1 dl vispgrädde
2 msk färskpressad apelsinsaft
2 ägg
1 äggula
½ dl strösocker
Lägg gelatinbladet 5 minuter i kallt vatten.
Gröp ur passionsfrukterna. Passera fruktköttet så att kärnorna försvinner. Vispa grädden till ett fast skum. Ställ åt sidan. Vispa ägg, äggulan och socker poröst. Rör ner passionsfrukts- och apelsinsaft. Smält gelatinet i en kastrull på svag värme. Blanda det med ¼ av äggsmeten. Tillsätt det i resten av äggsmeten. Vänd till sist ner grädden. Häll upp i glas eller koppar. Låt stå i kyl minst 4 timmar men gärna över natten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar