torsdag 25 mars 2010

Morotsbullar

Hittade receptet här som i sin tur hittat det här. Tycker att morötterna gör att brödet blir saftigare och detta recept skall jag spara och använda mig av fler gånger. Jag ändrade dock lite i receptet, jag hade inga solrosfrön så jag tog lite extra linfrön samt att jag inte gillar grahamsmjöl så jag bytt det mot lite dinkelmjöl och rågmjöl.

1 pkt jäst
50 g smör
5 dl vatten1 ½ tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special

Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan. Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg i en assistent. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 45-60 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar.
Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 8-10 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.


Inga kommentarer: