måndag 22 september 2008

Rågskorpor från Karlskrona



30 halvor


100 g jäst
100 g margarin
1 liter mjölk
2 tsk salt
0, 75 dl socker
cirka 2,5 liter vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält margarin i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm och rör ut den med jästen. Tillsätt salt, socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen och låt den sedan jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Arbeta degen på bakbordet. Dela i 15 bitar. Baka ut varje del till en stor, avlång bulle. Låt jäsa på plåt till dubbla storleken. Grädda i 200 graders ugn, 10-15 minuter tills bullarna är vackert ljusgula.

Dela varje bulle i två halvor och rosta i 200-225 grader tills halvorna är guldbruna. Serveras nyrostade med smör och ost.

Jag brukar frysa ner bullarna delade. Sedan tar jag upp så många som jag vill ha. Sätta på ugnen och rosta dem.




Inga kommentarer: