söndag 16 oktober 2011

Gnocchi med tomatsås

Jag fick en jätte fin kokbok julen 2004. I början bläddrade jag i den och tyckte den var snygg men ansåg inte att det fanns något som jag kunde laga. Allt lät konstigt och inget jag var sugen att äta. Sedan gick åren och jag har tagit fram boken med jämna mellanrum. Haft dåligt samvete för att jag inte lagat något. När jag i början av året sa till Clara att det är en fin bok men inget jag vill laga i den tog hon upp boken och gav mig massor med exempel som lät gott. Jag beslöt mig för att ge boken en chans till och vek alla sidor som jag ville provlaga. Halva boken är nu viken och jag inväntar stunder då jag kan bjuda någon på dessa rätter. Första lagningen ut skedde i fredags med ett gäng vänner i köket. Vi lagade Gnocchi med tomatsås men uteslöt korven då endast jag i sällskapet åt kött. Boken heter Streetfood och det är Marcus Samulesson som är kock och skapare. Receptet hittar du här, jag har ändrat lite i det nedan.

Resultatet blev en sen middag men jag tror vi alla var överens om att det var gott. Har aldrig testat gnocchi innan och kan väl inte säga att jag är överförjust men jag tror jag kan börja gilla det. Tomatsåsen var fantastisk och vi lät den nog koka minst 1,5 timme.

Ingredienser:

Tomtatsås
20 st körsbärstomater
2 st vitlöksklyftor
0.5 dl olivolja
0.5 msk socker
1 kruka basilika
½ kruka timjan
salt och peppar
4 st tomater (grovt hackade)
en skvätt madeira
2 kvistar basilika (nerskurna)
2 kvistar persilja (nerskurna)
1 st chili

Gnocchi
1 dl olivolja
salt och peppar
1 kg varm potatis, skalad och kokad
3 äggulor
7 msk riven parmesanost, varav 2 till garnering
7 vetemjöl
1 msk salt
Saltat vatten att koka i

Börja med tomatsåsen så det har möjlighet att koka länge för bästa smak. Rosta körsbärstomater i 150 grader i ugnen tillsammans med vitlök, olivolja, socker, salt, peppar och basilika i ca 30 minuter. Fräs chili i olivolja, tillsätt sedan tomathack och socker. Koka i cirka 30 minuter. Tillsätt under tiden örterna och en skvätt madeira. Plocka ur vitlökarna från ugnen och låt de koka med i såsen. Smaka av med salt och peppar. Vi krydda även med lite paprikapulver, mer chili och en skvätt ketchup. Låt småputtra 30 minuter till. Vänd sedan ner hälften av körsbärstomaterna och låt puttra lite till, mixa soppan lätt så att vitlökarna blir mos. Vid servering vänds de resterade tomaterna ner.

Gnocchi:
Pressa den varma potatisen på ett bakbord, blanda med äggulor, parmesan och vetemjöl 1 dl i taget. Försök att inte arbeta degen för mycket för då blir gnocchin seg. Vänd även i olivolja och salt. Vila degen täckt med handduk i 15 minuter. Rulla ut på mjölat bakbord i långa stänger. Skär i 1 1/2 x 1 1/2 cm tjocka rullar. Koka dem i väl saltat, tills de flyter upp till ytan 2 min. Häll av och smaksätt med salt och olivolja.3 kommentarer:

Emilia sa...

Mums, jag älskar gnocci, det är underbart gott! Det enda som är jobbigt är att det är så omständigt att göra själv, och köpa färdig är ju inte skoj ;)

Julia sa...

Jag tror en vän frös in okokt gnocci och tog fram när det var dags. Annat tips är att bjuda in vännerna så går det snabbare att göra!

John sa...

Sicket förkläde!