söndag 8 maj 2011

Hamburgerbröd

Det har av någon anledning blivit väldigt mycket hamburgare den senaste tiden om det beror på att jag hittade detta recept för ett tag sedan vet jag inte. Men bröden blev hej dundrande goda! Har varierat mig med balndfärsburgare, aubergineburgare och sojafiléburgare. Jag gjorde dubbel sats och frös bröden, det funkar hur bra som helst.

Det här behöver du för 8 hamburgerbröd:
240g vatten
50g mjölk
10g jäst
35g strösocker
1 ägg
38g (2,5msk) rumstempererat smör
525g vetemjöl special
7,5g salt

Börja med att värma vatten och mjölk tills det är fingervarmt. Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten.

Bland mjöl, salt och socker. Tillsätt smöret och pressa mellan fingrarna så det blir smuligt. Tillsätt vätskan och ett uppvispat ägg till mjölblandningen och blanda tills det blir degigt. Knåda alt. kör i assistent i ca 8 – 10 minuter. Tänk på att degen kommer att vara ganska kladdig – men frukta icke, det ska vara så!

Om du knådade för hand, lägg tillbaka degen i bunken. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 – 2 timmar).

Stjälp upp degen på ett bord och dela den i 8 lika stora delar, ca 115 – 120g st. Forma varje del till en boll som du lägger på en bakplåtspapperförsedd plåt och plattar till lite. Om det är på tok för kladdigt kan du alltid blöta händerna innan du försöker rulla bollen. Det gör ingenting om bröden ser ”fula” ut i det här läget – nästa gång de jäser blir de fina!

Låt jäsa till dubbel storlek igen.

Spraya bröden med vatten, en blomspruta fungerar finfint, och strö över sesamfrön. Låt torka några minuter. Sätt in plåten i en 200 grader varm ugn i ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. När du tagit ut bröden sprayar du dem med vatten igen och låter dem svalna på ett galler under en bakduk.Inga kommentarer: