lördag 29 oktober 2011

Hemmagjord dunderglögg

Blossaglöggen är beställd men inte uthämtad, jag har haft svårt att tänka verkar det som. Nu nöjer jag mig inte detta år med att endast köpeglögg utan satte en egen sats av Göteborgs postens "Dunderglögg" Sörjan skall stå mellan 3-6 veckor och kan sedan drickas tillsammans med pepparkakaor och lussekatter. Det tog ett tag innan jag hittade svagdricka i affären. Den står nämligen bland cidern och det var för mig inte logiskt. Jag ändrade visserligen lite i kryddmängd och så i förhållande till orginalreceptet. Det är hög tid för dig med att sätta till en sats. Om du glömmer eller inte hinner så finns denna snabba variant av egengjord glögg. För fler tips, kolla här.

5 liter svagdricka blandas med:
5 skivade råa potatisar
1 dl nejlikor
½ dl kardemummakärnor
2 kanelstänger
5 cm färsk ingefära
350 g russin
2 kg socker

Blanda allt och täck med plastfilm som du gör små hål i. Rör om två gångern per dag de första veckorna sedan någon gång i veckan. Tappa upp glöggen på rengjorda flaskor detta gör du genom att använda en hävert - en slang som gör så att du slipper få med bottensatsen.

Så här ser det ut i mitt kök just nu:






Murgh Makani

Letade efter vegetariska indiska recept som jag käkade för ett år sedan. Det var svårare än jag trott tills jag kom in på denna sida och How To Make Murgh Makhni: är en pedagogisk matlagningsvideo som guidar dig genom hela procceduren. Murgh Makani är en smakrik curry med tomatbas. Nu är inte detta recept vegetariskt så jag gjorde om det lite genom att utesluta kycklingen och ersätta med hemmagjord paneer som är en typ av cottage cheese, jag var inte riktigt nöjd med receptet så jag lägger inte upp det. Skall testa ett annat nästa gång. I stora drag går det ut på att man kokar upp fet mjölk med vinäger eller citronsaft ev yoghurt och sedan skär sig blandningen och en ostmassa flockar sig. Massan silas och pressas för att sedan kylas och skärs sedan i kuber.

För att fylla ut grytan lite strimlade jag även ner en paprika. Curryn serverades med Naan och en variant av byriani. Allt toppades med hackad koriander.

söndag 16 oktober 2011

Gnocchi med tomatsås

Jag fick en jätte fin kokbok julen 2004. I början bläddrade jag i den och tyckte den var snygg men ansåg inte att det fanns något som jag kunde laga. Allt lät konstigt och inget jag var sugen att äta. Sedan gick åren och jag har tagit fram boken med jämna mellanrum. Haft dåligt samvete för att jag inte lagat något. När jag i början av året sa till Clara att det är en fin bok men inget jag vill laga i den tog hon upp boken och gav mig massor med exempel som lät gott. Jag beslöt mig för att ge boken en chans till och vek alla sidor som jag ville provlaga. Halva boken är nu viken och jag inväntar stunder då jag kan bjuda någon på dessa rätter. Första lagningen ut skedde i fredags med ett gäng vänner i köket. Vi lagade Gnocchi med tomatsås men uteslöt korven då endast jag i sällskapet åt kött. Boken heter Streetfood och det är Marcus Samulesson som är kock och skapare. Receptet hittar du här, jag har ändrat lite i det nedan.

Resultatet blev en sen middag men jag tror vi alla var överens om att det var gott. Har aldrig testat gnocchi innan och kan väl inte säga att jag är överförjust men jag tror jag kan börja gilla det. Tomatsåsen var fantastisk och vi lät den nog koka minst 1,5 timme.

Ingredienser:

Tomtatsås
20 st körsbärstomater
2 st vitlöksklyftor
0.5 dl olivolja
0.5 msk socker
1 kruka basilika
½ kruka timjan
salt och peppar
4 st tomater (grovt hackade)
en skvätt madeira
2 kvistar basilika (nerskurna)
2 kvistar persilja (nerskurna)
1 st chili

Gnocchi
1 dl olivolja
salt och peppar
1 kg varm potatis, skalad och kokad
3 äggulor
7 msk riven parmesanost, varav 2 till garnering
7 vetemjöl
1 msk salt
Saltat vatten att koka i

Börja med tomatsåsen så det har möjlighet att koka länge för bästa smak. Rosta körsbärstomater i 150 grader i ugnen tillsammans med vitlök, olivolja, socker, salt, peppar och basilika i ca 30 minuter. Fräs chili i olivolja, tillsätt sedan tomathack och socker. Koka i cirka 30 minuter. Tillsätt under tiden örterna och en skvätt madeira. Plocka ur vitlökarna från ugnen och låt de koka med i såsen. Smaka av med salt och peppar. Vi krydda även med lite paprikapulver, mer chili och en skvätt ketchup. Låt småputtra 30 minuter till. Vänd sedan ner hälften av körsbärstomaterna och låt puttra lite till, mixa soppan lätt så att vitlökarna blir mos. Vid servering vänds de resterade tomaterna ner.

Gnocchi:
Pressa den varma potatisen på ett bakbord, blanda med äggulor, parmesan och vetemjöl 1 dl i taget. Försök att inte arbeta degen för mycket för då blir gnocchin seg. Vänd även i olivolja och salt. Vila degen täckt med handduk i 15 minuter. Rulla ut på mjölat bakbord i långa stänger. Skär i 1 1/2 x 1 1/2 cm tjocka rullar. Koka dem i väl saltat, tills de flyter upp till ytan 2 min. Häll av och smaksätt med salt och olivolja.



lördag 15 oktober 2011

Tema: Rotfrukt



Dagens recept på temat rotfrukt blir en rotfruktsgryta som för tankarna till Indien. Jag lade till lite ingredienser som jag tyckte fattades i receptet. Jag hittade receptet i min loppisfynd kokbok som är en samling recept från allt om mat. Jag kommer göra denna gryta igen!

4 personer

kålrot 300-400g
ca 2st sötpotatis ca 400 g
4 potatisar, 300 g
1 paprika
3-4 tomater
2 tsk hel kummin
1 tsk mald koriander
1 tsk spiskummin
(1 vitlöksklyfta)
1 gul lök
4 msk rapsolja
3-4 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
2 tsk garam masala

Skala och skär kålrot, morot och potatis i bitar. Kärna ut och tärna paprikan. Skär tomaterna i klyftor. Fräs kummin, koriande och spiskummin i en gryta. Jag tillsatte efter en stund en hackad vitlöksklyfta samt finhackad lök. Tillsätt sedan rotfrukterna och fräs ca 5 minuter och rör om då och då. Tillsätt paprikan och fräs i 3 minuter till. Blanda i tomater och vatten. Koka under lock ca 15-20 minuter eller tills att rotfruktena börjar mjukna. Häll på matlagningsgrädde och smaka av med salt, peppar och garam masala. Låt koka ihop en liten stund så att du blir nöjd med smaken. Servera med hackad persilja och en klick yoghurt.





torsdag 13 oktober 2011

Som att vara utomlands

Det går att bli överraskad bara av att titta i frysen ibland och förra fredagen tyckte jag äntligen det var dags att äta upp mitt fynd om jag gjorde för två år sedan. Om jag inte missminner mig kostade de förintäckta bläckfiskringarna endast 15 kr. Jag hetta upp olja i en gryta och lade ner ringarna en efter en. När de var färdiga pressade jag cirton över och saltade något. Jag är ju svag för frityr och detta var ett riktigt gott kvällsmål. Smakerna tog mig tillbaka till Greklandssemester som jag tillbringade med mina föräldrar för 10 år sedan. Det är tur att jag inte är lika svag för dieter för jag vet inte var denna måltid skulle passa in.




Mättande sallad

Skulle som vanligt bara handla två saker i affären när jag kommer hem med fikon, feta ost och lite annat smått och gott då jag kommit på i affären att jag var sugen på en lite "roligare" sallad. Improviserade med det jag hade hemma och fick till en mättande sallad som jag åt med pannerad strömming.

4 port

1/4 rödkålshuvud
1 stort päron
200 g feta ost
1 rödbeta
4 fikon
2 tomater
1 näve med valnötter

Strimla kålen, skiva päronet och låt kärnorna vara kvar de märks ändå inte, skär fetaosten i kuber, riv den råa rödbetan på rivjärnet, skiva fikonen, dela tomaterna. Lägg alla ingredienser på fyra tallrikar och toppa med valnötter. Blandar man dem i en skål färgar rödbetan lätt av sig och allt blir rött. Ringla över olivolja och servera med den nypanerade strömmingen. Mumma enligt mig! Även smidigt som matlåda.



Tema: Rotfrukt

Livet handlar om att prioritera och då jag denna månaden valde att lägga största delen av lönen på kläder och skor fick matkassen ett annat innehåll. Men bara för att jag kom billigt undan tänker jag inte äta tråkigt. Det blir en vecka med tema rotfrukt som konsekvens av mina prioriteringar.

Sista rycket gjordes på lotten och en hel del jordärtskockor grävdes upp och lades i min kyl. Har också fått ansvar för årets skörd av svartrötter som jag än inte vet hur jag skall tillaga.

Tema rotfrukt idag blir rotfruktsgratäng.

Du behöver:
3-4 potatisar
4 jordärtskockor
1-2 morötter
2 palsternackor
1 stor gul lök
2-3 dl matlagningsgrädde
1 chili
Timjan, helst färsk
2 klyftor vitlök
lite riven ost

Skiva rotfrukterna tunt. Jag använde mig av rivjärnet och fick fina skivor. Hacka chili och lök fint. Blanda allt ihop i en bunke. Lägg ett lager av ingredienserna i en ungsfastform. Häll på salt, timjan och pressa en vitlöksklyfta. Lägg ett lager till och gör samma sak med salt, timjan och vitlök och avsluta sedan med ett sista lager och toppa med ost. Häll på grädden och spara lite och häll på efter 25 minuter. In i ugnen på 225 grader och låt den stå ungefär 40-45 minuter eller tills att rotfrukterna blivit mjuka. Servera med korv eller något annat som du gillar.