Till förrätt blev jag inspirerad av Claras soppa som hon bjöd på i höstas men jordärtskockor och potatis, toppat med ruccula, vitlöksolja och pepparrotscreme. Receptet hittade jag här. Till det en skiva surdegsbröd och en Brooklyn lager, min nya favorit öl.
2 personer
200 g jordärtskocka
1 potatis
1 schalottenlök
1 ½ dl vatten + ½ buljongtärning
1 dl vitt vin
1 dl grädde
salt och peppar från kvarn
Skala och tärna jordärtskockor och potatis. Finhacka schalottenlök. Lägg i smör i kastrullen och fräs löken försiktigt utan att den får färg. Tillsätt sedan kockorna och potatisen samt buljongen och vinet. Sätt på locket och koka upp. Låt koka tills potatis och kockorna blivit mjuka. Ta av locket och mixa till önskad konsistens. Tillsätt grädden och mixa tills soppan blir skummig Salta och peppra efter smak.
Jag blandade creme fraiche med riven pepparrot tills jag tyckte att cremen blev lagom stark. Pressade en vitlöksklyfta i olivolja, fick stå och dra några timmar. Servera soppan toppad med ruccula, en klicka pepparrotscrem och ringla över vitlöksoljan
Till huvudrätt rullade jag till några kryddjärpar av färsen jag fyndat i affären, rostade rotfrukter, Jensen's Bøfhus grönpepparsås som går att köpa i affären samt sallad på avokado, ruccula och solroskärnor. Vi drack Campolieti Ripasso till, väldigt gott!
Som avslutning på den goda kvällen avnjöt vi en enkel ostbricka med blåmögelost och brieost samt ett helt fat av olika goda frukter och två varianter av kex. Dock passar favoriten Brooklyn lager alls bra till ost, Big No-no. En mycket fin och god fredagskväll och kanske är mitt problem inte ett jobbigt problem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar