cirka 3 liter
4 kg äpplen (gravenstein, eller annat matäpple)
2 dl vatten
1,5 kg socker
1 tsk natriumbensoat
Dela äpplena i fyra delar, ta bort ev kvistar och skadade delar. Låt kärnhus och skal sitta kvar.
Koka upp de delade äpplena med vattnet i en stor gryta, koka frukten nästan mjuk under lock. Låt värmen vara svag och rör ofta i grytan så att det inte bränner fast.
Passera äpplena i en passervagga och släng överblivet skal m.m
Häll tillbaka moset i den rengjorda grytan, rör i sockret och koka upp under omrörning på svag värme. Ta sedan av moset från plattan och häll ca 1 dl mos i en kopp som sedan blandas ut med natriumbensoatet. Blanda ner blandningen i det övriga moset.
Häll upp på rengjorda varma burkar. Skall moset frysas förvaras det i plastburkar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar