5dl fingervarmt vatten
1dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1 msk honung
12½dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen
Smula ner jästen i en bunke, lös upp med vattnet, tillsätt sedan salt, honung och mjölken.
Häll sedan i mjölet. Arbeta snabbt ihop degen med träsked eller liknande. Degen är LÖS och då menar jag jätte lös, bli inte orolig. Strö lite mjöl över degen och täck med bakhandduk och låt jäsa i 1-1½ timme.
Värm ugnen till 250 grader. Täck 2 plåtar med bakpapper. Strö ca ½ dl vetemjöl på bakbordet. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället- Knåda inte. Jäsbubblorna skall vara kvar.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen. Platta ut hela degen lite försiktigt med handen. Skär snabbt degen i 6-7 cm smala remsor. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar på snedden. Brödet behöver inte få samma form på varje del, bara de har ungefär samma storlek.
Lägg bitarna på plåten. In i ugnen i ca 14-18 min. Låt bröden svalna utan handduk så blir skorpan frasig och fin!
2 kommentarer:
Ser gott ut..kanske man får pröva på?
fin blogg :)
Detta bröd har jag gjort många gånger och jag lovar, det är jättegott!!!
Skicka en kommentar