onsdag 25 november 2009

Pain riche

Från Leilas bok " a pice of cake" det tog lite tid men blev så himla gott!

Deg 1
5 g (1/10 pkt) färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

Deg 2:
15 g färsk jäst 1/4 paket
3 dl kallt vatten
1 sats deg 1 (se recept ovan)
1 msk salt
1 msk strösocker
8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
flingsalt

1. Deg 1, smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten. Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om. Tillsätt deg 1, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme. Sätt ugnen på 240 grader. Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.

Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.


1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.