söndag 19 april 2009

Smörgåstårta

Vi tyckte att födelsedagsbarnet Frida inte skulle sitta ensam på sin födelsedagsförmiddag, därför fixade jag och Saralisa till en smörgåstårta, bjöd in klasskamraterna och köpte en flaska mousserande vin.

ca 6-8 personer

27 skivor formfranska, skär bort kanterna

Fyllning 1
1 ½ dl majonnäs
1 dl kesella
3 kokta ägg, finhackade
100g rökt lax, strimlade i mindre bitar
Dill

Fyllning 2
1 ½ dl majonnäs
3 avokado, mosade
1 ½ dl skalade räkor, finhackade
2-3 msk citronsaft
ev salt

Topping
400g creme cheese
Salladsblad
3 kokta ägg, skivade
Coktailtomater
Skalade räkor
Svart rom

Blanda röra 1 och smaka ev av med peppar. Lägg ut 9 skivor formfranska så de bildar en rektangel. Bred över första fyllningen. Dela sedan 3 skivor av brödet på hälften, börja med att lägga dessa, detta för att skarvarna inte skall hamna på samma ställe - tårtan blir då ostabil. Efter de delade sviorna följer 3 + 3 st hela och avslutas sedan med de halvor som återstår.
Blanda till fyllning 2 och bred på den, avsluta med återstående brödskivor. Sedan placeras tårtan i kylen minst 6-8 timmar men gärna över natten. För att få tårtorna extra saftiga kan man lägga fuktiga kökshanddukar över när den står i kylen.
När det gäller garneringen är det endast fantasin som sätter gränser, börja med att bre ut osten, vi valde att använda salladsblad på sidorna eftersom det är lite svårt att få till sidorna med osten. Så här blev resultatet:


Jag tror alla var nöjda med denna lyxiga frukost!

Inga kommentarer: