onsdag 20 januari 2010

Bouillabaisse

Så var det dags för min tur att bjuda på mitt franska matbidrag. Det känns som jag googlat i många timmar efter ett recept på Bouillabaisse som skulle falla mig i smaken, jag hittade inget så jag kombinerade några stycken. Till ljuva toner av Edith Piaf, Brigitte Bardot och France Gall avnjöt vi den smakfulla fisksoppan.900g blåmusslor
1 vitlök
1 gul lök
2-4 msk olivolja
3 dl vitt vin

Tvätta och släng musslor som inte stänger sig när man knackar på dem, jag fick slänga ganska många. Så av de 900g vet jag inte hur mycket som blev kvar. Stek vitlök och lök lätt, tillsätt musslor. Skaka om grytan några gånger när musslorna börjar öppna sig häll på vinet. Lägg på locket och låt puttra tills alla musslor öppnat sig. Häll av och spara buljongen samt musslorna.

1 fänkål
1 gul lök
1 vitlök
1 morot
½ gram saffran
buljongen från musslorna
2-4 msk fiskfond
500g krossade tomater
1 liten paprika
½ morot
6 cm purjolök

Stek skivad fänkål, lök och morot i lite olja tills löken blir genomskinlig häll på saffran och stek ytterligare 5 minuter, häll på buljongen från musslorna samt 2-3 dl vatten och fonden. Låt koka 15-20 minuter, mixa sedan blandningen och ställ tillbaka på plattan, tillsätt krossade tomater. Skiva grönsakerna och lägg ner dem i soppan samtidigt som tomatkrosset. Sänk värmen och låt stå och puttra i ca 20 minuter. Smaka av med valfria örter jag hade färsk persilja och lite färsk oregano.

600 g fisk, jag valde lax, gös och sej
100 g skalade räkor ca 250 oskalade
musslorna

1 näve bladpersilja
Salt och svartpeppar
1 klick creme fraich

Lägg i fisken och lått den bli färdig i soppan ca 10 minuter de sista minuterna tillsätter man räkor och musslor. Garnera med bladpersilja och en klicka creme fraich.

Vin till: Laroche Bourgogne Chardonnay Barrique Réserve (nr 5621),

4 kommentarer:

Chezsofia sa...

Så gott! Bouillabaisse är verkligen en god rätt och väl vald musik till ser jag ;-).

Fröken Dill sa...

Å vad jag blev sugen på härlig saffransdoftande fisksoppa. Vilken jättefin blogg du här förresten! Nu måste jag läsa vidare.
Hälsar fröken Dill

Anonym sa...

Blev det lika gott som det låter? Ska nog testa ditt recept - var det några svårigheter? Några andra bra tips till en novis? //Anders

Julia sa...

Inga svårigheter alls, det blev riktigt gott. Det enda som jag tror på är att låta såsen puttra länge för att den skall bli så smakrik som möjligt och att inte ha i fisk och skaldjur för länge. Lita på magkänslan och improvisera, det tycker jag är det bästa tipset! Hoppas de blir/blev bra!