tisdag 30 september 2008

Lisas smarriga lax

4 personer

Sås:
3 dl grädde (matlagningsgrädde)
1 dl Mango chutney
1 tsk sambal olek
2 tsk curry
1 st vitlök

½ purjolök
2 st paprika
ca 100g champinjoner
ca 400g lax
(ev andra grönsaker om man vill variera)
salt
peppar

Blanda ingredienserna till såsen, smaka av med ev salt och peppar.
Skär paprikan i önskad storlek och skiva svampen och purjolöken. Skär laxen i mindre bitar och placera i en ungsfastform, lägg grönsaker över och häll över såsen.
Stoppa in i ugnen på 225 grader tills laxen är färdig ca 15- 20 min.
Servera med tagatelli.

4 kommentarer:

Lisa sa...

Du har glömt att skriva med matlagningsgrädde till såsen. Mitt recept lyder som följer:
Vispa samman:
3 dl grädde (visp eller matlagnings)
1 tsk sambal olek
2 tsk curry
1 pressad vitlök
Salt och peppar

Skär 4 laxfileér och lägg ut i en ugnsfast form.
Skiva ½ purjo, 2 röda paprikor och 100 gr champinjoner och lägg på. Häll över såsen.

I ugnen: (varmluft 200 g, vanlig 225 gr), i ca 20 minuter (beror på hur stora bitar lax du har gjort).

Servera med tagliatelle eller ris.

Lisa sa...

Eftersom det är onsdag tänkte jag bidra med ett tips också... Min mamma har lärt mig detta fiffiga:
Om du har bränt fast något i en kastrull eller kokat gröt eller stuvat makaroner och det är svårt att diska bort. Då kan man koka upp vatten med lite maskindiskmedel i kastrullen och allt som suttit fast åker upp till ytan. Detta gjorde jag och gick sedan in i vardagsrummet för att se på tv. När jag tre timmar senare kom tillbaka till köket hade allt vatten kokat bort och det var ännu mer fastbränt än tidigare. Då upprepade jag proceduren och det blev bra. Men tipset inbegriper någon form av övervakning... Jag har ingen diskmaskin men har köpt maskindiskmedel i alla fall för dessa tillfällen.

Anonym sa...

thanks lisa! och julia! och guuud va jag ska smarra mat..

fråga, om man köper portionsbitar lax, bör man även dela dom i sin tur eller kan de va som de e?

jag har ju noll koll på det här med fisk och kylling.. så berätta gärna!

Julia sa...

Hoppsan! hur kunde jag glömma grädden... får ändra direkt!

Beror väl på hur man vill ha de, kanske enklare om man skall servera pasta till att det är mindre bitar lax eller så smäller man upp en bit var på tallriken, smaken är nog som baken..