söndag 13 februari 2011

Hemmagjort tunnbröd.

Till min dumplingssoppa serverade jag tunnbröd som jag hittade recept på här. Vi kom på att dessa bröd även kan användas istället för korvbröd eller som bröd till wraps. Mycket goda och enkla att göra.
Det blir cirka 13-15 kakor.
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
12 g jäst
½ tsk salt
½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
½ tsk hjortronsalt eller 1 tsk bakpulver
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Smält matfettet i en kastrull tillsätt mjölken och värm till 37°C. Smula jästen i en degbunke och rör ut den med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och sirap. Blanda hjorthornssalt eller bakpulver med grahamsmjölet, rör ner det och rågsikten. Arbeta in nästan allt vetemjöl, degen ska vara lös (arbeta gärna degen för hand och inte för länge så att den blir seg). Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och jäs ca 45 minuter.

Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och dela i 15 bitar. Forma degen till runda bullar. Kavla ut till runda kakor 20-25 cm i diameter. Vrid kakan några gånger under kavlingen så att den inte fastnar. Borsta bort överflödigt mjöl och kavla över med kruskavel eller nagga kakorna. Grädda dem i en het torr stekpanna på spisen knappt 1 minut på varje sida. Borsta bort ev. mjöl från brödet och från stekpannan efter gräddningen. Låt brödet svalna övertäckt med bakduk på galler.

Brödet kan även frysas och tas fram allt eftersom det skall ätas.

Inga kommentarer: