torsdag 10 februari 2011

Kina del 2

Som jag tidigare har nämnt var jag inte överförtjust i den kinesiska maten men det var ett intressant möte.

Som den här nudelsoppan med skaldjur som till mestadels innehöll manet, blötdjuret smakade visserligen ingenting men konsistensen var ganska läskig. Vi plockade bort de slibbiga djuren.

Standarden på hostel var ofta låg men överallt kunde man få en termos med kokhett vatten, praktiskt om man vill dricka te på rummet eller "laga" till lite nudlar i kartong.Lunch bestod ofta av mat som vi köpte på gatan, som här där Maja kalasar på en av våra favoriter: pannkaka med inbakad omelett, kostnad: 5 kr. Utöver pannkakan brukade vi fylla magarna med frukt, det fanns särskilt en frukt som jag gillade som jag inte vet vad det var för något. Det kändes som en blandning mellan äpple och päron.På grund av kommunikationsproblem uppfattade inte servitrisen att vi avbeställde 3 rätter vilket innebar att vi satt med 6 rätter på 2 personer. Två av dem innehöll kött och tilldelades mig. I bakgrunden står en man och skär nudlar rakt ner i kokande vatten, han var sjukt skicklig.


Längre tågresor innebar matsäck, men det var svårt att ta med sig något matigt. Kineserna själva hade minst 2-3 kassar med mat med sig som de konstant smaskade på. De knaprade på hönsfötter, korv som luktade kattmat, nudlar i box och mycket annat som var svårt att definiera vad det var - men vi blev inte lockade av lukten. Vi höll energin uppe genom att äta mycket frukt och nötter.


Under en organiserad gruppresa umgicks vi endast med kineser, pojken till höger var den enda som talade engelska som vi kunde förstå. De mål som ingick i priset dukades ofta upp så här på ett bord och så fick man ta vad man ville till sin talrik. En gång ingick det kokt lamm och hela gruppen blev som galna, de stod upp och åt och kastade benrester omkring sig.


På en marknad i Bejing hittade vi denna mannen som erbjöd oss snacks utöver det vanliga.


Nudlar och öl efter en lång dag av shopping. Pris 15 kr.Med två holländska vänner testade vi hotpot, vilket är en gryta som sitter fast i bordet som innehåller två olika kryddningar. Man plockar sedan träspett med olika ingredienser på. Till exempel räkboll, kycklingvinge, broccoli, tofu, bröd, kål, fisk osv. Man stoppade ner pinnen i det kokande kryddvattanet och sedan i sin dippsås. Roligt sätt att äta på men efter ett tag var man mättad, det mesta smakade likartat.Efter att ha vandrat på muren i en mil i gassande sol avnjöt vi med resten av gruppen en lunch.

1 kommentar:

jenny sa...

Åh, vad spännande med massa kinesisk mat. Lita blir lite avundsjuk, vill också!