söndag 20 mars 2011

Bröd fullt med nötter och torkad frukt

Kom hem till föräldrarna och fick avnjuta detta goda bröd fyllt med nötter och torkad frukt, mycket gott! I receptet, som kommer från Ica, står det att 1 kg frukt och nötter skall användas, jag vet dock att mamma använde lite mindre. Man väljer själv vilka nötter och vilken frukt man vill använda. Brödet får en god smak tack vare kombinationen frukt och kardemumma, men smaken tar inte över. Den enda som blir ledsen av detta bröd är plånboken.

1 kg torkad frukt och nötter tex 250 g torkade aprikoser, 250 g russin, 200 g hasselnötter, 200 g valnötter.
10 dl vetemjöl
8 rågmjöl
1 tsk kardemumma
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 dl mörk sirap
1 l filmjölk.

Sätt ugnen på 150 grader, hacka nötter och frukt grovt. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt frukt och nötter. Häll i sirap och filmjöl och blanda om väl. Fördela smeten i två smorda brödformar, grädda dem i cirka 2 timmar i nedre delen av ugen. Stjälp upp och låt svalna under handduk på galler.



1 kommentar:

Tessi: sa...

Låter ju super! Tack för ett brödrecept som inte innehåller jäst eller ännu värre- surdeg! Tycker alla brödrecept nuförtiden börjar med surdeg. Ska absolut testa men tror det blir en halv sats, 1kg frukt och nötter låter ju så mycket :)