Istället för efterrätt bjöd jag mina föräldrar på ost och tillbehör. Jag blev inspirerad av systrarna Bergströms kokbok "Kärlek, oliver och timjan" där jag hittade ett recept på vinkokta fikon. Fikonen skulle passa bra till getost och blåmögelost. Jag bestämde mig för att inhandla. När jag kom till Coop hade de ostdagar och då jag tyckte det var så billigt köpte jag på mig lite, slängde med ett paket kex och lite fikon. Tog cykeln vidare till systemet och köpte ett vitt sött vin, Chateau Menota nr 4087. Sedan åkte jag hem och kokte fikon i rött vin och där gick det inte som väntat. Fikonkompotten var inte alls något att lägga ner tid för att fixa då det inte smakade så mycket. Därför lägger jag heller inte ut receptet. Istället åt vi päron och den klockrena fikonchutneyn som jag tycker löser alla problem. Vinet dracks med glädje och vi provade även portvin och madeira till. Ost vs efterrätt 1-0.
torsdag 19 maj 2011
Ostbricka
Istället för efterrätt bjöd jag mina föräldrar på ost och tillbehör. Jag blev inspirerad av systrarna Bergströms kokbok "Kärlek, oliver och timjan" där jag hittade ett recept på vinkokta fikon. Fikonen skulle passa bra till getost och blåmögelost. Jag bestämde mig för att inhandla. När jag kom till Coop hade de ostdagar och då jag tyckte det var så billigt köpte jag på mig lite, slängde med ett paket kex och lite fikon. Tog cykeln vidare till systemet och köpte ett vitt sött vin, Chateau Menota nr 4087. Sedan åkte jag hem och kokte fikon i rött vin och där gick det inte som väntat. Fikonkompotten var inte alls något att lägga ner tid för att fixa då det inte smakade så mycket. Därför lägger jag heller inte ut receptet. Istället åt vi päron och den klockrena fikonchutneyn som jag tycker löser alla problem. Vinet dracks med glädje och vi provade även portvin och madeira till. Ost vs efterrätt 1-0.
onsdag 18 maj 2011
Halv sju hos mig
Räkor i avokadovagga med vitvinstäcke
Gustave Lorentz Riesling Réserve, Frankrike, 2009
Chèvregömma i kycklingbröst med tagliolini i basilikaolja och rödvinssky
Barbera d’Asti, Italien, 2009
Isad rabarber med limekräm och kolaknäcke
Nivole, Italien, 2010
Nästa måltid kommer att vara hos mig och min meny ser ut så här:
Kumminglacerad spädgrissida med äpplekompott och sallad
Pinot Gris Réserve (nr 2899)
Halstrad torsk med rödvinskanelsås, morotspuré, mandelpotatispuré och savoykål med valnötter
Saint Clair Pinot Noir (nr 16015)
Varm rabarbercylinder med kardemummafylld citroncigarr
Nederburg Noble Late Harvest (nr 2741)
Inspiration



Bilderna är tagna från silverkocken.
Rostad nypotatis med tillbehör
1 kg potatis
olivolja
salt
8-10 vitlöksklyftor
timjan
sesamfrön
Gräslök
Dela på större potatisar så alla får ungefär samma storlek, lägg potatisen i en långpanna där botten är penslad med olivolja. Lägg i vitlöksklyftor, timjan och salta rikligt. In i ugnen på 200 grader. Rör om då och då så att potatisarna inte fastnar på plåten. När de är mjuka och fått fin färg är det dags att ta ut dem, det tar ca 30-45 minuter. Lägg potatisen i en skål och häll över lita sesamfrön och klipp gräslök över, blanda om och servera.
Lövbiffen fyllde min far med riven ost, olja, hosinsås och de kryddor han hittade i mitt kryddskåp. Sedan vek han biffen omlott som ett kuvert och stekte i het panna hastigt på varje sida. Till potatis och lövbiff hade vi en gräddfilsås gjord på gräddfil, olja, salt, peppar, blandade färska örter och vitlök. Tallriken fick färg av ett gäng sparrisar.
Thaisallad och ett bra verktyg
Clara sa för någon dag sedan att hon gjort Thaisallad och om jag skall vara ärlig så har jag ingen aning om vad det betyder men jag försökte snappa upp vad hon sa och sedan gick jag hem och gjorde något som jag tror kan vara sallad från Thailand. Jag strimlade en halv gurka, 1 stor morot, vitkål efter tycke och smak, en halv paprika, ett halvt paket sockerärter, 2 salladslökar och bladpersilja (jag hade ingen koriander) och gräslök.
De flesta grönsakerna strimlades utom sockerärterna som bara fick vara. Jag blandade allt i en skål och gjorde dressing på sesamolja, risvinäger, rapsolja, lite vitlök, färsk ingefära och lite chiliflakes. Smaka av hur du vill ha de i smaken. Häll dressingen över salladen och låt dra i ca 30 minuter för att smaken skall sätta sig. Jag hade dagen innan marinerat tofu i sweetchili, soya, vitlök, en indiskkryddblandning (kan inte namnet på den), fisksås, chili, daddelsirap. Jag skar tofun i mindre bitar innan jag lade ner den i marinaden och lät den sedan vila i kylen i 24 timmar. Innan salladen serverades stekte jag tofun ganska hårt i olja i en panna. Blanda och njut!
Salladen räckte till tre luncher för en person.
Årets första sparris
Havrebullar
ca 20 st
50 g jäst
25 g margarin eller 2 msk olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk socker
250 g kesella
3 dl havrekli
ca 12 dl ljust lantbrödsmjöl, men jag använde vetemjöl special, dinkelmjöl och rågsikt.
havregryn till garnering
Smula jästen, värm mjölk och margarin till 37 grader, använder du olja blandar du den i den varma mjölken. Lös jästen i degvätskan och tillsätt sedan salt, socker, kesella, havrekli och de mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper kanterna på degbunken. Låt jäsa ca 1 timme. Ta sedan upp degen och arbeta den på ett mjölat bakbord. Forma degen till små bullar och låt jäsa 30-45 minuter, till dubbel storlek. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk eller ät upp dem direkt med ost och marmelad. Går utmärkt att frysa.
tisdag 10 maj 2011
Dumplings med lax och spenat
20 dumplingspapper (köpte i en kinesiskt butik på möllan)
1 laxfilé, ca 100-125 g
3 frysta spenat knytten, tinade
1 vårlök
1 dl finhackad vitkål
1 stor vitlöksklyfta
2 cm ingefära
Färsk persilja
Risvinäger
Sesamolja
Rivet skal från lime
Fisksås
Hacka lax, vårlök, vitkål, ingefära och persilja. Blanda det finhackade med den tinade spenaten, pressad vitlök, vinäger, olja, limeskal och fisksås. Svårt att säga hur mycket av varje då det är en smaksak vad man gillar och inte gillar, testa dig fram. Låt blandningen stå och dra minst 30 minuter.
Fukta kanterna med vatten och tryck ihop hårt så att dumplingen stängs. Jag lade dem sedan på ett bakplåtspapper för att de inte skulle klistra fast på underlaget innan jag ångkokade dem.
Så här blev mina 20 knytten, man kan se att de i början (längst upp till vänster) inte är lika fina som de andra, det tar ett tag att komma in i tekniken.
Serverade dem som tillbehör till wook men de skulle lika gärna kunna varit en förrätt. Jag gillar skarpt att göra dumplings då innehållet kan varieras i det oändliga. Nästa gång skall jag testa att steka dem efter kokning. Skall bli spännande. Saknar dock en bra sås att doppa dem i. Någon som har förslag?
Asiatisk gurksallad
För ca 4 personer, som en sidrätt
1 gurka
1 vitlök, pressad
2 msk sesamolja
2 msk risvinsvinäger el vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1/2 tsk strösocker
rostade sesamfrön
Jag hyvlade gurkan med mitt specialredsakp som jag köpt i Indien, jag kommer återkomma senare till detta verktyg. Det viktiga är att gurkan är finstrimlad. Blanda sedan resten av ingredienserna och låt dra ca 30 minuter. Servera som tillbehör.
måndag 9 maj 2011
O´Lerrys på swedbank stadion
Fisksoppa
Till fyra personer
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk curry
500 g krossade tomater
6 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
5 stora potatisar
2 morötter
1 dl creme fraiche
400 g vit fisk, jag använde hoki
Salt
Skär purjolök i skivor, pressa vitlöken och stek i lite matfett i en gryta. Tillsätt fänkålsfrön och curry och låt det fräsa någon minut. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningarna. Skala och skär potatis och morötterna i tärningar. Tillsätt dem och låt allt koka i ca 20 minuter, tills rotfrukterna är mjuka. Tillsätt sedan creme fraichen. Skär fisken i tärningar och lägg ner i soppan. Låt soppan sjuda i cirka 5 minuter, tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt. (Jag tillsatte lite kräftstjärtar som låg i kylen samt en halv paprikadelad i mindre bitar)
söndag 8 maj 2011
Hamburgerbröd
Det här behöver du för 8 hamburgerbröd:
240g vatten
50g mjölk
10g jäst
35g strösocker
1 ägg
38g (2,5msk) rumstempererat smör
525g vetemjöl special
7,5g salt
Börja med att värma vatten och mjölk tills det är fingervarmt. Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten.
Bland mjöl, salt och socker. Tillsätt smöret och pressa mellan fingrarna så det blir smuligt. Tillsätt vätskan och ett uppvispat ägg till mjölblandningen och blanda tills det blir degigt. Knåda alt. kör i assistent i ca 8 – 10 minuter. Tänk på att degen kommer att vara ganska kladdig – men frukta icke, det ska vara så!
Om du knådade för hand, lägg tillbaka degen i bunken. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 – 2 timmar).
Stjälp upp degen på ett bord och dela den i 8 lika stora delar, ca 115 – 120g st. Forma varje del till en boll som du lägger på en bakplåtspapperförsedd plåt och plattar till lite. Om det är på tok för kladdigt kan du alltid blöta händerna innan du försöker rulla bollen. Det gör ingenting om bröden ser ”fula” ut i det här läget – nästa gång de jäser blir de fina!
Låt jäsa till dubbel storlek igen.
Spraya bröden med vatten, en blomspruta fungerar finfint, och strö över sesamfrön. Låt torka några minuter. Sätt in plåten i en 200 grader varm ugn i ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. När du tagit ut bröden sprayar du dem med vatten igen och låter dem svalna på ett galler under en bakduk.
torsdag 5 maj 2011
Indien del 3
Frukost, eller havregryn som simmar i vatten och kallas gröt, framför Taj Mahal. Kallt som attans och den soluppgång som vi önskat se med vårt tidiga besök på restaurangen blev till en besvikelse då det var för disigt. Ändå fin utsikt!
Vi blev hembjudna till vår chaufför, som vi bokade av misstag eller blev typ tvingade att boka. Det var i början av vår resa och han ville gärna visa oss sitt hem då han inte varit där på ca en månad. Jag var sjukt skeptisk under hela besöket och fick till och med för mig att vi skulle bli förgiftade av teet som vi blev bjudna på. Men det fanns inget att oroa sig för, bara en gudiebok som skrämt mig lite väl mycket.