torsdag 22 maj 2008

Ciabatta med soltorkadetomater

6 st bröd

25 g jäst
5 dl vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
ca 1,2 liter vetemjöl
8-10 st soltorkade tomater

Smula ner jästen i en bunke, värm vattnet till fingervarmt 37 grader, rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, klipp tomaterna i mindre bitar och tillsätt dem och det mesta av mjölet. Spara ut resten till utbakningen. Arbeta degen kraftigt för hand eller med maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med resterande mjöl (ibland behövs inte allt mjöl, ha hellre för lite mjöl än för mycket) Dela degen i 6 bitar och kavla ut till rektanglar ca 8x20 cm. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt, pudra över lite mjöl och låt jäsa utan bakduk 20 min.

Grädda bröden i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Låt bröden kallna på galler utan bakduk. Jätte gott till soppa, som de är eller med brieost och salami!


Inga kommentarer: