onsdag 19 november 2008

Onsdagstipset

Istället för att köpa julklappar som bara sätts in i ett skåp och aldrig tas fram tycker jag att man kan göra sina egna julklappar, något som man kan förtära eller dricka är alltid uppskattat.
Några tips på vad man kan enkelt kan fixa ihop är:
  • Glögg
  • Knäckebröd
  • Inlagd fetaost
  • Kryddad olivolja
  • Persiljepesto
  • Julgodis
Att kombinera med fina och unika förpackningar, burkar och flaskor gör det hela lite festligare.

Glögg

1 flaska rödvin
1-2 dl vodka (efter smak)
2 dl socker
2 kanelstänger
15 nejlikor
6 hela kardemummakärnor
ca 4 cm färsk ingefära, skala och hacka i mindre bitar

Blanda alla ingredienser utom spriten i en stor gryta, låt stå på svag värme - det får inte koka men för att aromerna skall komma ut skall det nästan koka. Stäng gärna av plattan och låt blandningen eftervärma. Räkna med att glöggen skall stå och dra minst 24 timmar (dock behöver inte plattan vara på hela tiden, utnyttja eftervärmen) Tillsätt tillslut spriten och smaka av med ev lite mer av allt. Sila och förvara på flaska.

Knäckebröd 1
25 g jäst
4 dl vatten
2 msk olja
1 msk salt
1 tsk malen fänkål
½ tsk malen anis
ca 6 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl + lite till utbakning

Sätt ugnen på 250 grader. Smula jästen i en bunke, värm vattnet fingervarmt, häll lite av vattnet över jästen och blanda tills den löst upp sig. Tillsätt resten av vattnet, oljan, salt och kryddor. Rör ner nästan allt mjöl arbeta degen smidig.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i 6 bitar och kavla ut riktigt tunt först med vanlig kavel och sen med kruskavel. Dela antingen i bitar med kniv eller använd pepparkaksformar för att få fina bröd. Grädda mitt i ugnen ca 3-4 minuter. Låt svalna utan bakduk, förvaras i burk med lock.

Knäckebröd 2

50 jäst
5 dl vatten
1 ½ tsk salt
2 dl vetemjöl
8 dl rågmjöl
valfri fröblandning

Lös upp jäst i ljummet vatten. Tillsätt salt, vetemjöl och grovt rågmjöl. Arbeta degen väl. Låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 225°C. Knåda degen och dela upp i tre delar. Kavla ut varje del med mycket rågmjöl så att den inte fastnar. När degen är ca 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha. Kavla in fröna så att de verkligen fastnar. Skär i vackra former. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Passa så att det inte blir bränt. Förvara i burk.

Inlagd fetaost

200g fetaost
2-3 vitlöksklyftor
vatten
½ tsk hela rosépepparkorn
½ tsk hela svartpepparkorn
10 basilika blad
3,5 dl olivolja

Skär osten i mindre bitar, skala vitlöksklyftorna. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner vitlöksklyftorna, pepparkornen, och basilikabladen. Låt koka ca 30 sekunder, sila bort vattnet och låt kryddorna svalna. Varva fetaost och kryddor i en glasburk. Häll på olivolja på att det täcker osten och kryddorna. Använd en olivolja med högkvalitet. Låt stå minst 48 timmar innan osten serveras

Kryddad olivolja
Samsättningar:
röd chilipeppar och färsk vitlök
basilika och färsk vitlök
rosmarin och citronskal
timjan och citronskal

Stoppa ner örterna i en glasflaska och häll på med fin olivolja, oljan måste täcka örterna. Låt stå kallt minst en vecka. Perfekt till marinader och salladsdressingar

Persiljepersto
1 dl sötmandel
1 dl riven permasanost
1 kruka persilja
1 knippe basilika
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl olivolja
Salt
Peppar

Mixa alla ingredienser i matberedare eller med mixerstav till krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Förvara i glasburk och i kylskåp. Mycket gott till fisk.

Lycka till med julklapparna!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är ju trevligt att få hemmagjorda ätbara presenter!:)