måndag 1 december 2008

Lussekatter

Till advent och till glögg behövs lussekatter. Jag bakar med kesella för att få dem saftigare, testade även att använda lite kardemumma men märkte inte så stor skillnad.

50g jäst
150 smör/margarin
5 dl mjölk
½-1 g saffran
ca 10 korn kardemumma
1,5 dl socker
½ tsk salt
1 burk kesella
ca 16 dl mjöl

1 ägg till pensling
russin

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C

Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.
Pensla brödet med uppvispat ägg. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer: