tisdag 30 december 2008

Polkagrisgodis


Skulle bli polkakola men konsistensen påminde mer om fudge. Gott var det iaf.

ca 60 st

100g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl sirap

ca ½ dl fint krossade polkagrisar

Smält smöret i en kastrull, tillsätt övriga ingredienser förutom polkafrisarna. Låt koka till ca 125 grader, använd dig av en termometer. Ta av från plattan och tillsätt de krossade polkagrisarna och blanda om tills de smält. Klä en form med bakplåtspapper och smörj det med matfett. Häll på blandningen och låt stelna. Skär till önskad storlek och vira in i papper.

Frisk sallad

6-8 personer

200g rödkål
1 st apelsin
2 st äpplen
1 påse babyspenat
2 dl kidneybönor
3 msk italiensk dressing (2 delar olja + 1 del vinäger + italiensk salladskrydda efter smak)
1 dl valnötter

Skiva kålen tunt. Skala apelsinen och skär den i bitar. Kärna ur äpplen och skär i klyftor. Blanda kål, spenat, äpple, apelsin, bönor och dressing. Strö över hackade valnötter innan servering.

Vin att ge bort




Pynta flaskan efter säsong och ge bort istället för blomma. Detta vin passar utmärkt till ost...



tisdag 23 december 2008

Apelsin i kryddmarinad

4 personer
Frisk och god efterrätt som kan förberedas i förväg.

4 apelsiner (alt 8 clementiner)
4 dl vatten
1 ½ dl socker
½ vaniljstång
1 stjärnanis
2 kanelstänger
4 nejlikor


Blanda vatten, socker, fröna från vaniljstången samt kryddorna i en gryta. Koka upp 2 minuter, ta av kastrullen från plattan och låt stå och dra i minst 20 minuter.
Skär bort skalet från apelsinerna/clementinerna och skiva dem tunt till cirklar. Lägg skivorna i en trång gryta eller behållare och häll på lagen. Låt stå svalt minst 4 timmar. Servera med vaniljglass eller turkisk yoghurt smaksatt med lite vaniljsocker.

Sherrysill

Svärmors goda sill fixar man enkelt till något dygn innan den skall ätas.

1 burk matjessill a 200g
2 msk matjessills spad
1 msk tomatpuré
2 msk sherry söt/halvsöt
1-2 tsk socker
2 tsk finhackad dill
1 krm salt

Blanda alla ingredienser i en ren glasburk, tillsätt sillen (dela den om den inte redan är delad). Låt stå svalt minst ett dygn. Servera och njut.





söndag 21 december 2008

Till granen

1 äggvita
1 tsk ättika
florsocker

Kristyren : Vispa äggvitan hårt, tillsätt 1 tsk ättika samt florsocker tills att det blir en rätt tjock kristyrsmet, man får känna sig fram, men ett halvt paket ungefär.
Spritsa till önskad storlek och tryck fast ett passande bokmärke
Låt stelna, limma sedan fast sytråd på baksidan med hjälpa av lim. Fint att ha till granen!

Kristyren använde jag mig även av när jag gjorde pepparkakshuset.

Marmelad med fikon och apelsin

ca 5 dl marmelad

3 stora apelsiner
250 g torkade fikon
1 citron
1 dl vatten
3 dl socker
1 hel kanelstång

Börja med att skala apelsinerna, och skär dem och fikonen i små bitar. Dela citronen och pressa ur all saft. Ha i apelsinerna, fikonen, kanelstången, citronsaften och vattnet i en kastrull. Slå i sockret och låt allt koka upp. Skall nästan koka i en timme. Gör marmeladtestet genom att hälla upp lite marmelad på en kall tallrik, dra sedan en sked igenom - är marmeladen klar skall det vara en "tom" linje som skiljer marmeladen åt den skall alltså inte rinna ihop. Ha upp den varma marmeladen på väl rengjorda burkar och låt den svalna innan du sätter på lock. Fixa sedan till en egen etikett sen har du gjort en perfekt hemmagjord gåva!

Detta recept hittade jag här.


Tryffel med smak av chili och rom

ca 30 st

1 ½ dl grädde
½-1 färsk chili
300g choklad 70% kakao, hackad
50g smör
2 msk rom
(Kakao)

Hacka chili i mindre bitar och koka den med grädde. Sila bort chilibitarna och tillsätt övriga ingredienser (ej kakao), rör tills smeten blivit jämn och fin. Låt stå kallt 1 ½ timme tills den blir fast och formbar.
Rulla sedan smeten till bollar, gör dem inte för stora, svåra att äta då. Rulla i kakao och förvara svalt tills de skall ätas. Ta gärna fram dem 5-10 minuter innan servering så de inte är för hårda.

Det var ganska så bökigt att rulla smeten, om man vill göra det enkelt för sig häller man smeten i knäckformar efter den är färdig blandad och ställer kallt, pudra sedan över kakao.


fredag 12 december 2008

Vegetarisk färslimpa

3 st limpor

1 gul finhackad lök
1 dl vispgrädde (eller sojagrädde)
1 dl ströbröd
2 pks quornfärs (à 300 g), tinad
3 buljongtärningar
4 ägg
kryddpeppar
salt
ströbröd + flytande margarin (ev mjölkfritt)




Blanda lök, grädde och ströbröd. Smula ner buljongtärningarna och rör ut dom jämnt i smeten.Blanda ner all färs i röran och sedan ägg, salt och kryddpeppar. Forma tre limpor och lägg på folie eller direkt i smord långpanna. Strö över ströbröd och lite flytande margarin och grädda i 175 grader i 75-90 minuter eller tills de känns stadiga och torra invändigt. Känn efter med en vass kniv; om den blir blöt ta ut limporna och låt dom torka en stund i luften, om kniven blir kladdig måste limporna stå en stund till i ugnen.

Pestosnurror

50 g jäst


6 dl vatten
2 tsk salt
½ dl olja
1 ½ liter mjöl


Tillred som en vanlig bulldeg och låt jäsa 1 timme. Kavla sedan ut degen och bred ut peston, det går åt ungefär 1 burk pesto. Rulla ihop och gör som vanliga bullar, låt jäsa 30 min. Pensla sedan bullarna med uppvispat ägg och hacka lite pinjenötter att strö över bullarna och/eller riven parmesan.


Stoppa sedan in bullarna i ugnen 250 grader i 8-10 minuter.


måndag 8 december 2008

Hamburgerbröd

10 st

25 g jäst
25 g smör/margarin
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk socker
7 dl mjöl
sesamfrön

Smula ner jästen i en bunke. Smält smör i en kastrul, häll på mjölken värm tills det blir fingervarmt = 37 grader. Lös upp jästen med hjälp av blandingen. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl, arbeta tills degen blir smidig. Dela degen i 10 delar och rulla dem runda. Häll sesamfrön på en tallrik "doppa" bröden och låt dem jäsa 10 minuter. Lägg bakplåtspapper ovan på och tryck till med en plåt . Låt jäsa ytterligare 30-45 minuter.
Grädda i ugen på 250 grader i 7-8 minuter, låt svalna under bakduk.

söndag 7 december 2008

Allt behöver inte vara fint..

...pepparkakshus blev det men inte blev det jätte grant, men det tycker jag inte spelar någon roll.


Fisksoppa de luxe

6 personer

1 purjolök
3-4 vitlöksklyftor
1 pkt saffran
4 tomater
2 fänkålshuvuden
2 paprikor
1 fiskbuljongtärning
1 msk fiskfond
2 bitar lax a´la 125g
1 fiskblock ca 400g
10 crabstick
75g musslor
4 dl creme fraich
Salt
Peppar

Strimla purjolöken och vitlöksklyftorna. Bryn i olja i en stor kastrull.
Häll över ett kuvert saffran. När det börjar få lite färg tillsätts
hackade tomater, strimlad paprika fänkålshuvuden, strimlade
(skär bort stocken längs ner på fänkålen). Bryn en liten stund till.
Häll på vatten så att det täcker grönsakerna, tillsätt buljongtärning
och fond. Koka upp. Häll i creme fraiche. Koka till grönsakerna är
nästan klara. Smaka av soppan och salta och peppra om det behövs.
Tänk på att skaldjuren ger också sälta så ta det lite lugnt med saltet.
Skär fisken i mindre bitar. Koka några minuter, tillsätt till sist musslor
och krabsticks. Det går att byta ut skaldjur efter smak och tycke.
Servera med bröd
Smaklig måltid!


Pizza med lufttorkad salami

Deg: ca 2 plåtar (beroende på hur tjock botten man vill ha)
25 g jäst
2,5 dl vatten 37 grader
2 msk olja
½ tsk salt
6-7 dl mjöl

Smula jästen, lös upp den med lite vatten, tillsätt olja och återstående vatten samt salt och mjöl. Arbeta ihop degen och låt jäsa 45 minuter.

Räcker till en plåt:
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
½ gul lök
2 tsk oregano
1 vitlök
salt
peppar
ev chilisås

Hacka lök och vitlök, stek med oregano i 4 minuter, häll på de krossade tomaterna. Låt koka ihop 15 minuter, smaka av med salt och peppar och ev chilisås.

Topping:
10 cm squash
10 skivor lufttorkad salami
½ gul lök
1 tomat
½ paprika
riven ost

Hacka löken i halvmånar och stek. Skiva squashen, hacka tomat och papika i önskade stora bitar.
Bred ut tomatsåsen på degen, lägg på toppingen och avsluta med osten. Grädda i mitten av ugnen 225 garder 15-20 minuter.

fredag 5 december 2008

Pepparkaksdeg

Det står en deg och väntar på mig i kylskåpet, med andra ord: jag satte till en pepparkaksdeg igår kväll och idag skall det bakas pepparkakshus.

En halv sats:

2 dl brunfarin eller socker
1 ½ dl sirap
75 g smör/margarin
1 msk kanel
3/4 msk ingefära
2 dl mjölk
3/4 msk bikarbonat
ca 10 dl mjöl

(min kokbok lurade nog mig eftersom den inte tog upp att det skulle vara malda nejlikor i smeten tillsätt om du vill 3/4 msk mald kryddnejlika, jag tillsatte även lite mald kardemumma men det är valfritt)

Blanda farin/socker, sirap, margarin och kryddorna i en kastrull på låg värme tills det blivit en tunnflytande blandning.
Häll i mjölken och låt blandningen kallna något. Tillsätt bikarbonat och rör ner mjölet, smeten skall vara lite löst, räcker gott med 10 dl mjöl. Ställ in kastrullen i kylen tills dagen efter. Sedan är det bara att baka.


torsdag 4 december 2008

Fisk med squash och spenat

En ljuvlig fiskrätt, lyckades komma över lite fin gös, smakade fin fint i kylan.



2-3 personer

400-500g fisk, filéad
1 gul lök
ca 10 cm squash
ca 10 spenat "knytten"
½ dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
½ tsk fänkålsfrön
4 potatisar
citronpeppar
vitpeppar
chiliflakes
salt




Krydda fisken med salt, vitpeppar, citronpeppar och chiliflakes. (Första bilden)
Värm spenaten och bre den över fisken. (Andra bilden)
Hacka löken i "havmånar" samt ena vitlöken, fänkålsfröna och stek med skivad squash i lite olivolja ca 5 minuter. Häll på 1 msk grädde och låt det koka in i blandningen. Bred på över spenaten. (Tredje bilden)
Vik över fisken (Fjärde bilden) salta och peppra ovanpå fisken. Häll 1-2 msk grädde runt fisken, ställ in i mitten av ugnen 200 grader i 20 minter, höj sedan värmen till 250 grader och låt stå 10 minuter.
Skiva potatisen och en vitlök stek i olja och ½ krm chiliflakes tills att potatisen blivit mjuk tar ca 10 minuter.
Häll av spadet från fisken i en gryta och red den till en sås med mjöl, häll på matlagningsgrädde eller mjölk i önskad mängd. Häll den färdiga såsen över fisken. (Femte bilden)
Servera med de stekta potatisarna.




måndag 1 december 2008

Ädelost till pepparkakorna


Att äta ädelost på pepparkakorna är inget nytt men jag föredrar att göra det lätt för mig, därför köper jag ädelost på tub, för att få en riktigt lyxig smak använder jag mig av sorten som är smaksatt med whiskey. Testa, det är mer eller mindre beroende framkallande.

Lussekatter

Till advent och till glögg behövs lussekatter. Jag bakar med kesella för att få dem saftigare, testade även att använda lite kardemumma men märkte inte så stor skillnad.

50g jäst
150 smör/margarin
5 dl mjölk
½-1 g saffran
ca 10 korn kardemumma
1,5 dl socker
½ tsk salt
1 burk kesella
ca 16 dl mjöl

1 ägg till pensling
russin

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C

Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.
Pensla brödet med uppvispat ägg. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk.