torsdag 19 mars 2009

Het avokadosoppa med vitlök och nötrippel

Hittade detta recept i DN för ett tag sedan och föll för de udda kombinationen av kryddor. Serverade som förrätt till min tre rätters som jag bjöd matlaget på. Kommer göra denna igen!


4 små portioner

3 scharlottenlökar
2 msk smör
1 msk finhackad ingefära
1 ½ msk pressad lime
½ tsk spirkummin
1 krm mald kardemumma
1 tsk färsk finkackad chili
2 avokador
5 dl hönsbuljong (veg alt grönsaksbuljong)
1 dl vatten
½ dl olivolja
1-2 krm salt
Vitlök och nötrippel
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 dl creme fraish
4 valnötskörnor
1 krm salt

Börja med nötripplen. Bryn vitlöken (grovt delad) i oljan tills dem blir gyllenbrun, men var försiktig det kan lätt brännas vid. Blanda vitlöken och oljan med creme fraishen samt valnötterna, mixa med stavmixer, smaka av med salt. Ställ kallt.

Gör soppan. Stek finhackad lök i smöret, när den börjar bli genomskinlig tillsätter man den finhackade ingefäran och fräs några minuter till. Tillsätt sedan lime, spiskummin, kardemumma, chili, skalad och urkärnad avokado, hönsbuljong och vatten. Låt koka upp och sjuda under lock ca 5 minuter. Mixa soppan tillsammans med olivoljan. Servera med kall nötrippel och rostade brödkrutonger.

Inga kommentarer: