torsdag 19 mars 2009

Nils-emils lax på spenatbädd


Detta kommer bli en favorit, efter att ha smakat det hos mamma lade jag till lite extra parmesanost samt rev lite citronskal över fisken.

4 personer

200 g bladspenat
800g lax
3 dl grädde
1 dl torrt vitt vin
salt
vitpeppar
1 msk smör
skal av från en halv citron
rikligt med parmesan

Skölj spenaten och klappa den torr på ett papper. Smörj en form i botten med smöret, salta och peppra. Lägg sedan spenaten så att den täcker botten gott och väl - kan se mycket ut med spenaten blir betydligt mindre efter ett tag. Lägg på laxen, salta och peppra även denna. Riv citronskalet över fisken. Blanda vin och grädde och häll över fisken. Avsluta med att riva parmasan över fisken. Grädda på 200 grader i ca 30 minuter, höj sedan värmen till 250 samt sätt på grillen och låt stå ca 10 minuter till för att det skall bli lite bättre yta. Servera med nypressad potatis samt sallad.

Inga kommentarer: